Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Taxa Auto >> Taxa auto de prima vanzare, in vigoare din 1 Ianuarie
Taxa auto de prima vanzare, in vigoare din 1 Ianuarie
Scris de Iacob Sergiu   
Vineri, 04 Ianuarie 2013 13:53

Taxa de poluare in vigoare din 1 Ianuarie 2013Incepand cu prima zi a acestui an a intrat in vigoare taxa auto de prima inmatriculare pentru autovehicule inregistrate inainte de 2007. Aceasta inseamna ca proprietarii de automobile inmatriculate inainte de 2007 care nu au achitat taxa de poluare vor fi nevoiti sa respecte obligatia fata de stat.


Implementarea taxei auto din 1 Ianuarie:

Initial aceasta modificare a actului normativ privind taxa auto la prima inmatriculare sau la prima transcriere a dreptului de proprietate inainte de anul 2007 trebuia sa intre in vigoare la inceputul anului trecut. Guvernul Romaniei a decis in cele din urma sa suspende aceasta modificare pana la data de 31 Decembrie 2012 ca in cele din urma sa fie aplicata la 1 Ianuarie 2013.

Conform oficialilor Executivului aceasta modificare s-a impus pentru a oferi "un ragaz suficient de timp persoanelor implicate in procesul inmatricularii autovehiculelor rulate pentru care se cere prima transcriere a dreptului de proprietate" in conditiile in care pentru calculul taxei datorate de aceste autoturisme sunt necesare "date si documente greu accesibile", in acest proces fiind implicate multe organisme statale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat urmatoarele la finalul Sedintei de Guvern din 27 Decembrie 2012 in legatura cu analiza taxei de poluare privind autovehiculele inmatriculate inainte de 2007: "Primul-ministru i-a cerut ministrului Mediului sa vina in prima sau a doua sedinta de guvern din 2013 cu o informare si o propunere pentru subiectul asta. A fost atins subiectul astazi, nu s-a luat nicio decizie". Vicepremierul a continuat afirmand ca sedinta din 4 Ianuarie 2013 va fi momentul in care o decizie privind obligativitatea taxei pentru autovehiculele inregistrate inainte de 2007 va fi luata.

Cuantumul taxei auto mai mare din 2013:

Din 2013 taxa auto va fi mai scumpa datorita cursului valutar pe baza caruia se calculeaza valoarea in lei a taxei auto de poluare. Cursul valutar care va fi folosit in 2013 la calcularea taxei auto este cel publicat de Banca Centrala Europeana la data de 1 Octombrie 2012.

Valoarea monedei europene la aceasta data era de 4.5223 lei/euro, adica cu 5.16 mai mare decat valoarea folosita in 2012, adica 4.3001 lei/euro.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.