Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Piata Auto >> Piata auto isi continua declinul.
Piata auto isi continua declinul.
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 10 Octombrie 2011 10:04

Piata auto declin 10%.Conform dealerilor auto din Romania, piata auto va inregistra un numar de vanzari cu pana la 10% mai mic decat in 2010. Unul dintre motivele contractiei pietei auto este lipsa de finantare. Chiar si in primele opt luni ale anului s-a inregistrat o scadere de 12% fata de cea din 2010.


    Fata de 2009, anul trecut vanzarile auto au scazut cu 18%, la 106.000 automobile iar in primele opt luni ale acestui an au fost inmatriclate 49.006, cu 12% mai putin ca anul trecut conform informatiilor Asociatiie Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

Informatiile oficiale.

    Informatiile DRPCIV arata ca numarul automobilelor inmatriculate anul trecut este cu 10.000 mai mic decat cel al vanzarilor raportat de APIA. Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile estimau la inceputul anului ca vanzarile vor creste cu pana la 10%, parere putin diferita de cea a dealerilor auto care sustin ca in cel mai bun caz, vanzarile vor stagna.

Opiniile dealerilor.

    Gabriela Pacea, specialist vanzari din cadrul M Car Distribution a declarat ca "Desi sunt semne ca vanzarile auto isi revin in segmentul flotelor, cel al persoanelor fizice a suferit scaderi importante, in special din cauza lipsei finatarii. Cred ca acest an se va incheia cu un nivel al vanzarilor cu aproximativ 10% mai mic fata de anul trecut".

    Cristian Bica, directorul general al firmei Neste, unul din dealerii Ford a afirmat ca nu doar lipsa de fonduri a afectat vanzarile dar si retinerea clientilor fata de achizitii prea costisitoare. Reducerea programului Rabla de asemenea este un factor negativ. Bica a declarat urmatoarele: "Estimez o scadere a pietei auto de 5%. Oamenii au devenit mai retinuti in ceea ce priveste achizitia unui autoturism, au alte prioritati. In plus, programul Remat a inceput mai tarziu anul acesta, iar autoritatile au anuntat ca il vor incheia mai devreme, pe 23 noiembrie".

    Un alt reprezentant al dealerilor din Romania, Florin Nita de la Honda Trading spune ca era de asteptat o scadere de 10% a vanzarilor, aceasta sustinand ca unul din factorii care au afecatat aceasta situatie a fost majorarea TVA-ului de anul trecut. Florin Nita a declarat astfel: "Diferenta de vanzari comparativ cu anul trecut provine si de la faptul ca jumatate din 2010 am avut o cota TVA de 19%, iar majorarea a dus la diminuarea pietei auto. Astfel, ma astept ca la sfarsitul acestui an sa avem o scadere totala a vanzarilor de autoturisme de aproximativ 10%. Oricum, trebuie mentionat ca am atins pragul minim de vanzari, mai jos de atat nu cred ca se poate. Ma astept la o revenire in a doua jumatate a anului viitor".

    Piata auto in Romania a scazut cu 8% in primele opt luni ale acestui an, aici fiind incluse pe langa automobile si vehiculele comerciale, autobuze si microbuze.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.