Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> A fost adoptata noua forma a taxei auto.
A fost adoptata noua forma a taxei auto.
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 01 Noiembrie 2011 11:19

Noua taxa auto.Senatul Romaniei a adoptat luni un proiect de lege privind noua taxa auto pentru emisiile poluante. Prin acest nou proiect de lege va fi modificata taxa de prima inmatriculare care la inceputul anului a fost criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene ca fiind ilegala.


    Proiectul de lege a fost adoptat cu 57 de voturi „pentru”, 51 de voturi „impotriva” si 4 „abtineri”. Noua metoda de calcul a taxei auto va fi bazata pe urmatoarele criterii obiective: tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon si norma de poluare. Pe langa aceste criterii se va lua in considerare si deprecierea autoturismului conform unor coeficienti propusi de executiv.
   
    Proiectul de lege prevede reducerea taxei auto cu pana la 25%, dar aceasta va include si plata taxei pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 2007, daca nu am fost achitata o astfel de taxa pana in prezent. Taxa va fi platita o singura data, pentru automobile produse atat in afara cat si in Romania.

    Conform Ministrului Mediului, Laszlo Borbely, va fi nevoie de un fond de 240 de milioane de lei pentru plata diferentei dintre suma platita deja si noul nivel al taxei auto. Ministrul Mediului a afirmat in legatura cu veniturile din taxa auto la bugetul de stat ca din cele 110.000 autovehicule inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 vor fi incasate circa 331 milioane de lei.

    Laszlo Borbely a declarat urmatoarele in legatura cu noua taxa auto: "Acest proiect de lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand importurile de autovehicule".


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.