Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Autostrazile din Romania din ce in ce mai scumpe
Autostrazile din Romania din ce in ce mai scumpe
Scris de Gabriel C   
Joi, 04 Noiembrie 2010 21:09
transport-internationalOdata cu criza economica, Guvernul si-a propus limitarea unei serii de costuri la valorile lor minime. Asa s-a intamplat si in cazul constructiilor de autostrazi, Ministerul Transporturilor impunand o serie de valori minimale si maximale pentru un kilometru de autostrada.

Lipsa unor reglementari serioase insa in acest sens care sa prevada atat volumul de lucrari executate cat si materialele din care constructorii pot alege materia prima, fac din toate aceste taieri de costuri doar simple vise, pe care Guvernul nu si le va putea indeplini.

S-a stabilit asadar ca in Romania cel mai ieftin kilometru de autostrada trebuie sa se incadreze in suma de 3,9 milioane de euro iar cel mai scump la un maxim de 6,1 milioane fara TVA, lipsa unor reglementari clare in ceea ce priveste materialele folosite si a volumului de lucrari efectuate le permite constructorii sa aplice preturi dupa bunul lor plac. Astfel, desi tinta pe kilometru in cazul Autostrazii Transilvania era de 2,1 milioane de euro pe kilometru, compania Bechtel a ajuns sa taxeze cu pana la 30 de milioane de euro pe kilometru anumite tronsoane ale autostrazii dupa ce CNANDR a renuntat la valoarea tinta, facturand in schimb volumul de lucrari si preturile unitare pe fiecare tip de lucrare. S-a ajuns astfel la costuri de peste 1 miliard de euro incasati de firma americana pe doar 40 de kilometri de autostrada facuti complet plus inca 30 de kilometri pe jumatate finalizati, media ridicandu-se la nu mai putin de 18 milioane de kilometri, de 3 ori mai mult decat pretul maximal stabilit de Ministerul Transporturilor.

La fel stau lucrurile si pe un tronson de 20 de kilometri al autostrazii Cernavoda-Medgidia, unde cifrele maxime au fost de mult depasite. Tronsonul urmeaza sa contina 6 viaducte si poduri, pretul unei astfel de constructii variind intre 1,5 si 20 de milioane de euro in functie de complexitate.

 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.