Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Autostrazile peste Carpati vor reincepe constructia in 2013.
Autostrazile peste Carpati vor reincepe constructia in 2013.
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 31 Martie 2011 10:59
comarnic_brasov Tronsoanele Sibiu-Pitesti si Comarnic-Brasov vor incepe lucrarile pana in 2013. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu a declarat in cadrul unui seminar dedicat infratstructurii rutiere ca cele doua mari proiecte de infrastructura rutuiera, Sibiu-Pitesti si Comarnic-Brasov vor incepe pana in 2013.

Lucrarile pentru aceste tronsoane vor incepe in parteneriat public-privat in cazul coridorului IV de transport pan-european si prin concesiune in situatia autostrazii de pe Valea Prahovei. Acest parteneriat presupune infiintarea unei companii prin alianta statului cu o firma privata, prima concesionand terenul iar a doua realizand constructia efectiva si administrarea autostrazii. Conform studiilor de fezabilitate realizate pentru autostrada Pitesti-Sibiu, aceasta autostrada ar putea costa pana la 3 miliarde de euro datorita riscurilor ridicate pentru alunecari de teren care necesita solutii speciale, conform ministrulu Transporturilor Anca Boagiu.

Proiectele pentru aceste doua tronsoane de autostrada au fost create in perioada 2000-2005, dar pana in prezent nici un ministru al Transporturilor nu a reusit implementarea  lor. In cazul tronsonului Comarnic –Brasov s-a incercat de doua ori concesiunea proiectului dar a esuat in ambele cazuri. In schimb pentru tronsonul Pitesti – Sibu nu s-a incercat nimic inafara studiului de fezabilitate.

Desi s-au exagerat unele sume raportate, de la venirea ei ca ministru al Transporturilor, Anca Boagiu a reusit sa faca progrese, chiar daca minime. Conform finantelor, fondurile UE cheltuite au crescut cu 50% fata de banii atrasi in septembrie 2010.

Anca Boagiu a declarat: „In ultimele luni, am crescut rata de absorbtie de la 32 milioane euro la 113 milioane euro, adica de la putin peste 1% la 4% (...) Cred ca vom reusi sa absorbim cea mai mare parte a fondurilor, cu toate ca este un efort gigantic. Vom creste pana la 20% rata pana la sfarsitul lui 2011", conform Mediafax.

La sfarsitul lunii trecute, rata de absorbtie  a fondurilor era de 2,44% nu de 4% cu a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, iar in momentul sosirii ei la minister rata era de 1.82%. Oficialii ministerului au evitat sa dea un raspuns pentru aceasta discrepanta in date. Conform promisiunilor ministrului de transporturi, panma la sfarsitul anului se va termina construtia a 100 kilometri de autostrada. Printre aceste promisiuni a fost anuntata si darea in exploatare a 800 km de autostrada pana in 2013, pana la sfarsitul acestei perioade fiind anuntat ca vor fi cheltuiti circa 3.6 miliarde de euro.

 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.