Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Ce medicamente nu pot fi folosite la volan.
Ce medicamente nu pot fi folosite la volan.
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 23 Noiembrie 2011 12:39

Medicamente care nu pot fi folosite la volan.Unele medicamente pot fi de-a dreptul inofensive in timp ce altele pot provoca reactii care pun in pericol toti participantii la trafic. Medicamentele care pot fi luate fara riscul efectelor secundare sunt in general permise, dar care sunt acele medicamente care nu sunt permise?


    Medicamentele care au efecte secundare puternice pot fi la fel de periculoase ca si alcoolul. Aceste medicamente pot avea efecte adverse diferite, printre care somnolenta, ameteala, gandire confuza, halucinatii sau reducerea capacitatilor vizuale. Un lucru foarte importante pentru soferi este sa intrebe medicul inainte de folosirea unor medicamente noi daca acestea ii afecteaza capacitatea de a conduce.

    Nu toate medicamentele au efecte secundare, dar sunt cazuri in care efectul acestora poate fi mai daunator decat al alcoolului datorita efectelor secundare. Unele medicatii pot afecta sistemul nervos al conducatorului auto si induce o stare de concentrare redusa, somnolenta, ameteala, oboseala, dureri de ca, reactii incetinite si o coordonare slaba a miscarilor.

    Medicamentele folosite pentru tratarea conditiilor sistemului nervos pot avea un efect mai puternic asupra soferului, spre exemplu medicamentele anti-eplieptice. Epilepsia de altfel fiind un factor care iti interzice sa obtii permisul de conducere. De asemenea, medicamentele antipsihotice, hipnotice, tranchilizante, neuroleptice sau antidepresive pot induce una din starile mentionate anterior si consumul lor la volan este strict interzis.

    Totusi, exista anumite medicamente uzuale care nu au efecte severe asupra capacitatii soferului de a manevra automobilul sau a fi atent in trafic.

Dintre medicamentele care au un efect asupra soferului si prezinta un risc in trafic avem:

  • antialergice: clemastina, clorfeniramina, ciproheptadina, ketotifen levocetirizina, prometazina. Sunt periculoase pentru ca diminueaza intens atentia si viteza de reactie.
  • antiinflamatoare: fenilbutazona, diclofenac, indometacin, ketorolac, piroxicam, etoricoxib. Pot provoca urmatoarele efecte adverse: cefalee, ameteli, stari confuzionale, tulburari auditive;
  • antiglaucomatoase: pilocarpina, betoxolol, carteol, timolol, latanoprost, dorzolamid, brinzolamid.
  • antitusive - dextrometorfan. Atentie la aceasta clasa de medicamente deoarece solutiile antitusive pot contine alcool;
  • medicatia racelii si gripei: xilometazolina (decongestionant nazal). Printre efectele sale adverse se numara tulburarile vizuale si cefaleea.
  • medicatia obezitatii - sibutramina, amfepramona;
  • medicatia antialcool - disulfiram ;
  • medicatia antivertigo - cinarizina;

 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.