Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Cei care au cerut restituirea taxei auto pot primi si dobanda
Cei care au cerut restituirea taxei auto pot primi si dobanda
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 22 Aprilie 2013 11:36

Decizia Curtii de Justitie a Uniunii EuropeneJoi, in data de 18 Aprilie 2013 Curtea de Justitie a Uniunii Europene a publicat o decizie prin care afirma ca vei care au cerut restituirea taxei auto in instanta au dreptul sa primeasca inapoi si dobanzile aferente acestor sume pe perioada in care banii au fost tinuti la stat.


    Prima data a fost facuta o astfel de cerere in procesul dintre Mariana Irimie si Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu. Mariana Irimie a platit initial taxa de poluare reglementata de OUG nr.50/2008 pentru un automobil second hand adus din Germania. Aceasta a intentat procesul pentru a recupera suma de bani care trebuia sa ii fie restituita. Aceasta a solicitat si dobanzi pentru perioada in care banii ei au fost tinuti la stat.

    Instanta din Sibiu s-a confruntat cu niste probleme de interpretare a acestei cereri datorita faptului ca plata dobanzilor aferente cuantumului taxei de poluare trebuiesc restituite de la Bugetul de Stat incepand cu ziua imediat urmatoare dupa ziua in care se formuleaza cererea de restituire, conform prevederilor art.70 si 124 din Codul de Procedura Fiscala.

    Din cauza acestor articole, Tribunalul Sibiu s-a adresat Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru a solution aceasta problema. CJUE a hotarat urmatoarele: "dreptul Uniunii se opune unui regim national, precum cel in discutie in litigiul principal, care limiteaza dobanzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu incalcarea dreptului Uniunii la cele care curg incepand din ziua care urmeaza datei formularii cererii de restituire a acestei taxe".

    Pe scurt, decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene da drept contribuabilului care a platit taxa de poluare de a primi inapoi de la stat cuantumul taxei plus dobanzile aferente ale taxei calculate incepand de la data platii taxei.

    Deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene nu acopera doar cazul in discutie ci pot fi folosite pentru a solutiona aceleasi probleme in cazuri similare de pe intreg teritoriul altor state membre UE. Astfel, solutia oferita in cazul Irimie poate fi folosita ca baza legala si pentru alte cazuri similar in Romania.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.