Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Comportamentul ideal al agentilor rutieri.
Comportamentul ideal al agentilor rutieri.
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 24 Noiembrie 2011 12:18

Comportament agenti rutieriCea mai mare parte a soferilor de pretutindeni au fost opriti cel putin odata de catre politistii rutieri, fie din cauza unor abateri regulamentare fie prin controalele de rutina in trafic. Cel mai important in astfel de situatii este sa stim ce are voie politistul rutier sa ceara soferilor si ce nu.


    Pentru cei ce nu stiu, comportamentul politistilor rutieri este reglementat de „Conceptia de atitudine si actiune a politiei rutiere”, un document special creat inainte ca Romania sa faca parte din Uniunea Europeana pentru a oferi membrilor politiei rutiere un set de reguli asemnatoare cu cele gasite in Uniunea Europeana. Aceast document se aplica si in prezent in Romania.

Procedura de control a agentilor rutieri:

    Conform acestui set de reguli, politistul rutier trebuie sa se deplaseze pana in dreptul usii conducatoruluiu autovehicul pe care l-a oprit si sa se opreasca la o distanta sigura, pentru a nu risca sa fie lovit dintr-o miscare brusca a usii conducatorului auto. Acesta inseamna ca agentul rutier nu are voie sa va solicite sa coborati din automobil si sa il urmati la masina de politie pentru a va controla documentele.

    Acesta nu inseamna ca agentul rutier nu are dreptul sa va ceara sa iesiti din masina in orice caz. In cazul in care acesta miroase alcool sau suspecteaza ca soferul autovehiculului conduce sub influenta alcoolului are dreptul de a solicita ca acesta sa coboare din masina.

    Revenind la momentul sosirii politistului rutier la portiera automobilului, acesta este obligat sa isi prezinta numele si functia sub forma “Buna (dimineata, ziua, seara), sunt (gradul profesional, numele si unitatea de politie din care face parte)” si sa solicite documentele conducatorului auto pe un ton politicos dar ferm. In momentul in care sunteti opriti, agentul rutier este obligat sa va comunice motivul opririi sau abaterea de la reguli pe care ati comis-o . Dupa obtinerea documentelor, politistul rutier trebuie sa solicite conducatorul auto sa ramana in masina pana la finalul procedurii si completarii a documentelor de constatare.

    Documentele conducatorului care nu trebuie retinute vor fi returnate conducatorului auto in mod obligatoriu. Conducatorul retinut are dreptul sa adauge mentiuni in procesul verbal de contraventie si sa fie informat de data in care acesta poate incepe procedurile de recuperare a documentelor retinute.

    In Conceptia de Atitudine si actiune a politie rutiere se mai constata urmatoarele: “Daca se constata ca starea psiho-fizica a celui de la volan nu ii mai permite conducerea in conditii de siguranta, politistul rutier trebuie sa intrerupa deplasarea pana la incetarea cauzei ce a generat-o. Exceptie face cazul cand autovehiculul poate fi condus de o alta persoana din vehicul care poseda permis de conducere valabil pentru categoria respectiva ce se afla intr-o stare generala corespunzatoare”.

Modul de oprire a autovehiculelor in trafic:

    In legatura cu modul si locul in ce agentii rutieri opresc masinile in trafic, acestia trebuie sa alega un loc optim pentru a opri pe dreapta carosabilului automobilele pentru a nu deranja ceilalti participanti la trafic. Daca oprirea are loc pe timp de noapte, acesta trebuie sa aiba se manifeste intr-un loc iluminat. Automobilul nu poate fi oprit intr-un loc in care oprirea este ilegala.

    In cazul opririi unui autovehicul care circula pe autostrada acesta trebuie semnalizat de catre automobilul de politie pe care conducatorul ce va fi oprit trebuie sa il urmeze pana la urmatoarea parcare unde vor avea loc procedurile mentionate mai sus.

    Pe celelalte tipuri de drumuri, automobilul politiei rutiere trebuie sa activeze luminile de culoare rosie si albastra si sistemul sonor si sa urmareasca autovehiculul semnalat pana in momentul in care acesta se opreste. Oprirea automobilelor poate sa fie obtinuta si cu ajutorul sistemului cu mesaje variabile, cum ar fi „Stop, Politia” sau semnalul cu bratul.

    Daca autovehiculul care urmeaza a fi oprit circula pe sensul opus al masinii de politie, trebuie folosit bastonul reflectorizant sau prin balansarea pe plan vertical al bratului agentului rutier. In ducument este zis astfel: “Dupa oprirea autovehiculului, unul dintre politisti va desfasura procedura de constatare, in timp ce partenerul sau il va supraveghea pe conducatorul autovehiculului oprit si pe restul ocupantilor, fiind pregatit sa intervina la nevoie in sprijinul colegului”.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.