Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Consiliul Concurentei continua investigatia pe piata carburantilor.
Consiliul Concurentei continua investigatia pe piata carburantilor.
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 13 Aprilie 2011 11:05
Comisia Concurentei investigheaza piata carburantilor. Investigatia initiata prima data in 2005 si continuata in 2009 a Consiliului Concurentei pe piata carburantilor va fi finalizata pana la jumatatea acestui an, dupa ce rezultatele raportului vor fi trimise catre Comisia Europeana iar companiile distribuitoare de carburanti isi vor spune opinia.

Initial, investigatia trebuia finalizata pana la finele primului trimestru al anului, conform primelor declaratii din partea Consiliului Concurentei. Investigatia pe piata comercializarii carburantilor a inceput in 2005, urmand sa fie reluata in 2009 in urma unor schimbari in echipa.

Intr-un raport intocmint de catre Agentia Nationala de Administratie Fiscala in luna ianuarie se spunea ca in 2010 majorarea preturlor carburantilor la pompa a fost nejustificata. Aceasta crestere a preturilor nu a fost determinata de evolutia pretului petrolului, cursului valutar sau taxelor percepute de stat.

Conform Institutului National de Statistica ,pretul combustibililor a crescut anul treuct cu 15% in urma cresterii cu 13% din 2009. Cresterea a fost constanta si pe parcursul acestui an, unele companii au ajuns chiar la pretul de peste 6 lei pe litru.

Reprezentantii OMV Petrom au aratat ca piata combustibililor din Romania nu poate fi influentata prin “interventii administrative”, declarand urmatoarele: "Piata carburantilor din Romania este o piata libera, parte a pietei unice europene. Intr-o astfel de piata, pretul este determinat de cerere si oferta, fara a fi influentat prin interventii administrative. In cadrul acestei piete, activitatea Petrom se desfasoara cu respectarea legislatiei Romanesti si europene in vigoare, inclusiv cu respectarea regulilor unei piete concurentiale".

Petrom a fost de acord sa inghete preturile carburantilor pe o perioada limitata de timp doar daca masura se va aplica tuturor companiilor de pe piata Romaniei. Aceasta masura a fost introdusa in urma anchetei conduse de o comisie a Camerei Deputatilor.

 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.