Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Copilotul virtual va creste siguranta camioanelor
Copilotul virtual va creste siguranta camioanelor
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 28 Iulie 2009 09:30
6994.aspxPotrivit celor de la Volvo, camioanele viitorului vor fi dotate cu un copilot digital, un inger pazitor virtual care il va asista pe sofer si chiar va prelua controlul atunci cand acesta il pierde. "Vom atasa pur si simplu ochi vehicolului" spune Erika Jacobsson, reprezentanta constructorului suedez, lider in batalia pentru crearea camioanelor inteligente.

Motivele incarcarii traficului pe strazi si autostrazi sunt multiple, incepand cu aglomerarile de la sfarsit de saptamana si incheind cu blocajele cauzate de coliziuni sau vreme, toate putand conduce insa la accidente. Potrivit unui studiu recent lansat publicului, 47% dintre acestea se produc in situatii monotone de blocaj in trafic, cu vehiculele mergand in aceeasi directie, cand vigilenta soferilor scade in mare masura. Prin noile tehnologii, Volvo incearca sa limiteze acest tip de accidente si sa scada incidenta lor in timp.

20 de producatori de camioane din intreaga lume lucreaza momentan la acest proiect initiat de Uniunea Europeana si numit HAVEit, un proiect care se focuseaza pe dezvoltarea unor tehnologii noi care sa permita crearea unor vehicule inteligente care sa salveze vieti prin intermediul unor sisteme de asistenta a soferului extrem de sofisticate.

Produsele finale vor fi dezvaluite publicului in anul 2011 cand copilotii virtuali vor fi testati pe 7 vehicule diferite, dintre care 3 sunt modele comerciale ale Volvo.

Potrivit expertilor de la volvo, sistemele de asistenta dezvoltate de ei functioneaza deja in conditii de trafic cu viteze de peste 30 de km/h, inginerii incercand sa aduca copilotul electronic in situatia de a fi functional pana la viteza minima de 0km/h. Beneficiind de aportul a nu mai putin de 9 senzori diferiti care includ si camere de luat vederi si sisteme sofisticate de GPS, copilotii virtuali se vor asigura in primul rand de siguranta in trafic, oprind automat vehicolul in conditiile in care cel din fata se opreste sau incetinind viteza de rulare in cazul in care conditiile din trafic impun acest lucru.

 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.