Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Costul unei masini cumparate in UE.
Costul unei masini cumparate in UE.
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 02 Mai 2012 10:40

Achizitia intracomunitara de autoturismeDin ce in ce mai multa lume, atat persoane fizice cat si persoane juridice au inceput sa apeleze la achizitionarea autoturismelor din celelate tari membre ale Uniunii Europene. Aceasta solutie des practicata are legatura cu mai multe elemente cum ar fi TVA-ul sau impozitul de profit.


    Practica unei persoane fizice sau juridice (inregistrata sau neinregistrata in Romania) de a cumpara un automobil din alte tari membre UE se numeste achizitia intracomunitara si este practicata din urmatoarele motive:

Taxa pe valoarea adaugata:

    Una dintre elementele importante in achizitia intracomunitara este taxa de valoare adaugata care este aplicata in mod diferit in functie de autoturismul achizitionat, adica nou sau second hand. Conform prevederilor articolului 125 din Codul Fiscal un autoturism este considerat nou daca indeplineste una din urmatoarele conditii: a) nu a fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data de intrare in functiune; si b) autoturismul sa nu fi depasit limita de 6.000 km efectuati.

TVA pentru autoturismele noi:

    Persoanele care achizitioneaza un autoturism nou din alte state membre UE trebuie sa plateasca TVA-ul de 24% in Romania. In cazul persoanelor juridice inregistrate in scopuri de TVA, aceasta taxa nu va fi platita deoarece va aplica prin mecanismul taxarii inverse, TVA-ul fiind inregistrat doar in contabilitate.

TVA pentru autoturismele second hand:

    In cazul achizitiei intracomunitare a autoturismelor second hand se aplica reglementari specifice diferite in functie de regimul aplicat in celalalt stat membru. Daca autoturismul second hand a fost vandut de o persoana impozabila inregistrata in scopuri TVA din alt stat membru UE se aplica acelasi tratament ca pentru achizitia masinilor noi.

    Daca autoturismul a fost vandut de o persoana impozabila inregistrata in scopuri TVA dar care a aplicat la regimul special de bunuri second-hand, atunci achizitia intracomunitara nu este impozabila in Romania ( nu trebuie platit TVA). Conform art.126, alin. (8) din Codul fiscal: "() nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand (....) atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112/CE/2006".

    Achizitia intracomunitara mai este afectata si de catre impozitul pe profit si de taxele locale.

    Pentru mai multe informatii despre efectul TVA-ului, taxelor locale si impozitului pe profit asupra achizitiilor intracomunitare vizitati articolul pe Avocatnet.ro


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.