Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Cum am putea scadea numarul deceselor pe soselele din Romania
Cum am putea scadea numarul deceselor pe soselele din Romania
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 29 Septembrie 2014 11:51

accidente-rutiereConform celor mai recente statisici ale Eurostat Romania se afla pe locul 3 printre statele europene dupa numarul de decese anuale din cauza accidentelor rutiere. In Romania numarul victimelor accidentelor rutiere a ramas la fel in timp ce in majoritatea tarilor europene a scazut semnificativ.

 

In urma unui accident pe DN1 unde un tanar care conducea cu 180 de km/h a lovit un autovehicul rezultand in decesul a 6 persoane in total, pe internet au aparut imediate multe solutii prin care s-ar fi putut evita acest accident.

Printre aceste solutii s-a mentinat instalarea parapetilor despartitori intre sensurile de mers pe DN1 sau pur si simplu folosirea autostrazii Bucuresti Ploiesti (A3).

Solutia Francezilor:

In ciuda faptului ca Franta este pe primul loc in acest top la numarul deceselor din cauza accidentelor rutiere acestia au redus cu mai bine de doua ori numarul deceselor in ultimii ani. Daca in 1999 s-au inregistrat aproximativ 8.500 de decese in Franta in 2012 numarul a scazut pana la 3.653.

Aceasta s-a intamplat in 2002 dupa ce Guvernul Frantei a propus implementarea unui plan de automatizare a controlului si sanctionarii soferilor care incalca regulile de circulatie, cu accent pe cei care depasesc limitele de viteza.

Dupa 400 de milioane de euro investiti in acest plan pe o perioada de 3 ani pe drumurile Frantei au fost montate peste 1.000 de radare noi, noi etiloteste si masini. De asemenea a fost revizuit si sistemul centralizat de emitere a amenzilor rutiere. Printre aceste schimbari Francezii au mai si majorat costul amenzilor rutiere pentru a mari impactul psihologic al acestor masuri. In urma acestor investitii totate costurile au fost amortizate pana in 2015 din amenzi.

Cel mai mare impact l-au avut introducerea radarelor in urma carora numarul de decese a scazut de la 8000 la 5000 in 2005.

Solutia Spaniolilor:

In perioada 1991 1994 intr-un interval de doar 3 ani spaniolii au reusit sa reduca numarul victimelor din accidente rutiere cu 40%. Au reusit aceasta performanta prin introducerea unor campanii de informare cu impact emotional foarte puternic.

Introducerea masurilor de siguranta rutiera nu salveaza doar vietile participantilor la trafic dar si aduc mari economii statelor care aplica aceste masuri.

"Prin imbunatatirea sigurantei rutiere, intre 2001 si 2010, Uniunea Europeana a castigat 176 miliarde euro. Miliarde! Dincolo de etica salverii de vieti, faptul ca numarul de victime a fost diminuat s-a tradus in aceste castiguri financiare, in economii" a afirmat Mircea Steriu, directorul de comunicare al European Transport Safety Council.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.