Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Despre cauciucurile de iarna.
Despre cauciucurile de iarna.
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 11 Decembrie 2013 17:06

anvelope-de-iarnaSezonul rece a venit iar politia rutiera atentioneaza toti soferii despre obligativitatea echiparii autovehiculelor cu caucicuri de iarna pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei. Soferii sunt obligati sa foloseasca cauciucurile pentru sezonul rece indiferent de data.

 

Pe langa anvelopele de iarna soferii care conduc autovehicule mai grele de 3.5 tone sunt obligati sa foloseasca dispozitive antiderapante pentru a fi in sigurnata pe drumurile inzapezite si bineinteles pentru a nu risca sa primeasca amenzi.

Daca inca nu ati achizitionat anvelope de iarna trebuie sa stiti ca anvelopele acceptate de legislatie sunt cele inscriptionate cu simbolurile “M+S“, “M.S.”, “MS” sau “M&S”. De asemenea, conform legislatiei anvelopele “all seasons” nu sunt adecvate si acceptate pentru circulatia pe conditii de iarna.

Avertismentul Centrului Infotrafic:

Centrul Infotrafic avertizeaza astfel: “Reamintim şoferilor că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze masinile cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

De asemenea se poate preciza ca nu toate autovehicule trebuie echipate cu anvelope de iarna. “Conducătorii auto care  îşi ţin maşinile în garaj, apelând la alte mijloace de transport, nu sunt nevoiţi să îşi schimbe cauciucurile de iarnă. Insă aceştia trebuie să înţeleagă că, dacă nu şi-au schimbat (n.r.- anvelopele) nu pot ieşi  cu maşina pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, aşa cum prevede legea” precizeaza aceasi sursa.

Consecintele neechiparii anvelopelor de iarna:

Soferii prinsi circuland pe drumuri inzapezite, inghetate sau cu polei fara a avea echipate cauciucurile de iarna risca sa fie amendati cu sume intre 2.500 si 4.000 de lei. Mai mult, soferul unui astfel de autovehicul care blocheaza un sector de drum poate primi o amenda intre 5.000 si 8.000 de lei si va suporta costurile de degajare a drumului afectat.

Sfaturi aditionale pentru circulatia pe timp de iarna:

1.    Pe langa anvelope este indicat sa verificati nivelul uleiului, farurile, antigelul, lichidul de parbriz si instalatia de incalzire;
2.    Tineti in masina o lopata, racleta, lanturi si sac de sare si nisip;
3.    Informati-va in legatura cu conditiile meteo inainte de a porni la drum lung;
4.    Folositi pe timp de zi luminile de intalnire si a celor de ceata doar in conditiile adecvate;
5.    Mentineti o distanta mai mare intre masina voastra si cea din fata;
6.    Fiti mai atenti la pietni fiindca distanta de franare este mai mare pe drum inghetat.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.