Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Hiriko prima masina electrica pliabila pentru orase.
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 25 Ianuarie 2012 11:38

Automobil de oras - HirikoAutomobilul electric de dimensiuni mici Hiriko a fost conceput de un grup de firme din Tara Bascilor si se spera ca acesta va deveni unul dintre vehiculele folosite cu precadere in zonele urbane. Automobilul a fost conceput si in ideea de a elimina orice sursa de poluare.


    Numele automobilului desi suna japonez vine din limba basca si inseamna urban, conform reprezentantului consortiului care a creat aceasta masina, Gorka Espiau. Automobilul a fost prezentat in fata presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

    Presedintele Comisiei Europene a avut anumite dificultati cu automobilul cand s-a suit la bord datorita formei ciudate a acesteia si a volanului care seamana mai mult cu unul al unui automobil de Formula 1.  Dar la iesirea din automobil nu a avut nici o problema presedintele CE care dupa aceasta a plecat inainte sa fie intrebat de catre presa ceva. Acesta de asemnea nu si-a exprimat intentia de a sustine institutia care a proiectat acest automobil.

    Hiriko are ca trasaturi specifice volanul asemenanator masinilor de Formula 1, motorul autovehiculului se afla intre roti, toate rotile sunt mobile si ii permit o intoarcere de 360 grade iar habitaclul se pliaza. Acest  automobil ar putea fi sustinut in cele din urma de catre Comisia Europeana datorita proiectului de a interzice automobilele pe benzina in centrele urbane. Acest proiect va fi aplicat in 2013 in cateva orase din tarile Benelux, Franta si Germania.
 
    Acest automobil de dimensiuni mici poate fi parcat intr-un spatiu de 1.5 m iar bateria s-a electrica ii ofera autonomie de 120 km. Automobilul a fost construit de un grup de sapte firme basce sub numele de consortiu Hiriko dar ideea acestui automobil electric pliabil a fost conceputa in Statele Unite la MIT in Boston.

    Acest automobil cu o valoare estimata la 12.500 de euro a inceput sa devina simpatizata in orase cum ar fi: Berlin, Barcelona, San Francisco, Hong Kong si altele.

masina-pliabila-Hiriko


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.