Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> La ce sa ai grija cand conduci pe autostrada.
La ce sa ai grija cand conduci pe autostrada.
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 01 Martie 2012 12:17

Circulatia pe autostraziCirculatia pe autostrazi este putin diferita fata de circulatia pe drumurile nationale si judetene. Cateva reguli si restrictii diferentiaza cele doua tipuri de drumuri , aceste reguli fiind explicate in detaliul in Codul Rutier. Va vom prezenta azi la ce sa va asteptati cand conduceti pe autostrada.


Reguli de circulatie pe autostrada:

    Cand va aflati pe autostrada trebuie sa stiti ca este interzisa oprirea sau stationarea pe banda de urgenta. Exceptie de la aceasta regula fac doar autovehiculele cu regim de circulatie prioritar sau autovehiculele normale dar in cazuri justificate (avarii la automobil). Nerespectarea acestei reguli poate duce la o amenda de 280-350 lei si 3 puncte de penalizare.

    Circulatia pe autostrazi de asemenea interzice conducatorilor auto sa foloseasca in timpul zilei luminile de intalnire. Incalcarea acestei reguli atrage o penalizare de doua puncte si amenda de la 140 pana la 210 lei.

    Circulatia, stationarea sau oprirea automobilului pe spatiul care separa sensurile de circulatie pe autostrada este interzisa. Stationarea si oprirea pe autostrada se pot face doar in locurile special amenajate in acest sens. Nerespectarea acestei reguli atrage o penalizare de 6 puncte si amenda din clasa VI intre 630 si 1400 de lei.

    Circuland pe autostrada nu aveti voie sa executati manevra de intoarcere sau mers inapoi sau sa treceti pe celalalt sens de circulatie prin zonele interzise. De asemenea, autovehiculele pentru transport persoane si marfuri pot circula doar pe banda marginala din partea dreapta a autostrazii. Nerespecatrea acestei reguli atrage o amenda de la 630 la 1400 lei.

Ce activitati sunt interzise pe autostrada:

    Pe autostrazile din Romania este interzisa circulatia: pietonilor, autovehiculelor cu mase depasite fara autorizatie de transport, vehiculelor cu tractiune animala, animalelor, vehiculelor trase sau impinse cu mana, tractoarelor sau autovehiculelor agricole, bicicletelor si mopedelor si vehiculelor care nu depasesc viteza de 50 km/h.

    Activitatile care sunt interzise pe autostrada sunt: invatarea conducerii unui autovehicul, manifestatiile, defilarile si caravanele publicitare, cortegiile, antrenamentele pentru competitii sportive sau incercarea prototipurilor de autovehicule.

Limitele de viteza pe autostrada:

    Circulatia pe autostrada este limitata atat superior cat si inferior. Astfel sunt amendate circulatia si sub 50km/h si cea peste 130km/h. Amenzile pentru depasirea limitei maxime cresc in functie de viteza cu care a fost savarsita contraventia. In functie de viteza, amenzile sunt astfel:

    Pentru depasirea cu 10-20km/h amenda este de 140 210 lei + 2 puncte de penalizare, pentru depasirea cu 21-30km/h amenda este de 280 350 lei + 3 puncte de penalizare, pentru depasirea cu 31-40k/h amenda este de 420 560 lei + 4 puncte de penalizare, pentru depasirea cu 41-50km/h amenda este de 630 1400 lei + 6 puncte de penalizare iar pentru depasirea cu mai mult de 50 km/h amenda este cuprinsa intre 630 si 1400 lei si suspendarea permisului pentru o perioda de 90 de zile.

    Cei care circula sub limita inferioara de 50km/h in mod nejustificat risca o amenda de 140-210 lei.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.