Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> La ce sa va asteptati la proba practica pentru permisul de conducere.
La ce sa va asteptati la proba practica pentru permisul de conducere.
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 29 Noiembrie 2011 12:26

Examen practic scoala de soferi.Felurite povestiri au fost spuse despre proba practica din cadrul examenlului pentru permisul de conducere. Printre povestile clasice o vom auzi intotdeauna pe aceea cu politistul care i-a cerut candidatului sa efectueze o manevra ilegala pentru a-i testa perspicacitatea.


    Ca un viitor candidat pentru obtinerea permisului de conducere, trebuie sa stiti ca reprezentantului politiei rutiere nu are dreptul sa va oblige sa efectuati manevre care ar incalca in mod normal regulile de circulatie. De asemenea, acesta este obligat sa respecte procedura de examniare pentur obtinerea permisului de conducere prevazut in Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr. 268/2010.

Procedura de examinare practica pentru permisul auto.

    Conform actului normativ mentionat inainte, proba practica sau traseul din cadrul scolii de soferi este o testare a abilitatilor practice a viitorului conducator auto. Proba practica poate avea loc atat in localitate cat si in poligon, ziua sau dupa lasarea serii pe orice traseu ales in momentul de fata de catre examinatorii atestati de DRPCIV.

    Proba practica pentru obtinerea permisului de conducere trebuie sa tina cel putin 25 de minute pentru categoria B, timp care consta efectiv in aplicarea practica a cunostintelor acestuia si nu in procedura de pregatire a vehiculului si primirea candidatului.

    Ca un autoturism sa fie folosit pentru probele practice din cadrul examenlor pentru permisul de conducere, acestea trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

Sa fie dotate cu doua seturi de pedale pentru ambreiaj si frana.
Sa fie echipate cu oglinzi retrovizoare speciale pentru examninator si sa fie dotate cu un semn care sa mentioneze ca acest vehicul este momentan folosit pentru EXAMEN.
Sa fie certificat ca automobil de testare in Registrul Auto Roman.
Inspectia tehnica sa fie efectuata in perioada valabila in conditiile legii.
Sa fie echipata in mod corespunzator pentru diferite conditii meteo si sa fie asigurata pentru daune cauzate tertilor.

Traseele alese in timpul examenului practic vor fi altele decat cele practicate in timpul scolii de sofer pentru a testa deprinderile practice ale canditatului cat si capacitatea acestuia de a conduce intr-o zona neexplorata.

Traseele ales trebuie sa testeze abilitatile canditatului prin expunerea lui la diferite tipuri de drumuri, cum ar fi intersectii, rampe, intersectii cu sens giratoriu sau altele.
Ce aptitudini sunt testate la proba practica ?

    In primul rand sunt testate pregatirea si controlul vehiculului din punct de vedere al circulatiei in siguranta. In acest sens, canditatii trebuie sa respecte urmatoarele cerinte; Candidatii trebuie sa verifice daca automobilul este echipat corespunzator pentru circulatie prin verificarea anvelopelor, existentei trusei medicale si al altor elemente esentiale. Sa fie familiarizat cu bordul automobilului, sa regleze scaunul, oglinzile si sa se asigure ca usile sunt inchise inainte de a porni la drum.

    De asemenea mai sunt testate abilitatile de a efectua anumite manevre speciale, cum ar fi manevra de mers inapoi, intoarcere sa franeze cu precizie automobilul si sa parcheze masina in diferite pozitii.

    Nu in ultimul rand, la proba practica este testat si comportamentul candidatului in trafic. Examinatorii atestati de DRPCIV sunt obligati sa testeze cum reactioneaza conducatorii auto in relatie cu ceilalti participanti la trafic si cum efectueaza manevrele obisnuite cu ar fi: pornirea automobilului din stationare, sa abordeze curbele, drumurile drepte sau inguste in prezenta altor vehicule si sa fie precauti in diferite situatii.

Evaluarea ta ca sofer.

    De fiecare data cand vei efectua gresit o manevra sau nu vei aborda adecvat o situatie, examninatorul va nota cu un I intr-o casuta care reprezinta un punct. Conform Ordinnului MAI: " Calculul punctelor de penalizare acumulate pentru fiecare regula incalcata se realizeaza prin inmultirea punctelor de penalizare cu numarul de greseli consemnate de examinator". Daca vei cumula peste 20 de puncte vei fi respins la proba practica.

    Proba practica a examenului de conducere poate fi oprita in cazul unor conditii meteo nefavorbila, defectiuni tehnice ale autovehiculului, cazuri in care canditatul va fi reprogramat in cel mai scurt timp.

    Examninatorii atestati de DRPCIV sunt obligati de lege sa se comporte civilizat cu canditatii fara sa ii intimideze si fara sa ii indemne sa efectueze manevre ilegale.  De asemenea examninatorii nu au voie sa se intre in discutii cu subiect diferit de manevrele de condus in timpul examenului.

    Traseul trebuie comunicat din timp candidatului pentru a evita confuzii.
    Speram ca acum, ca stiti care este procedura si care este comportamentul examinatorilor sa luati cu incredere acest examen auto si evident, permisul de conducere.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.