Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Noi modificari in Codului Rutier din 2013
Noi modificari in Codului Rutier din 2013
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 07 Ianuarie 2013 11:38

Permis de Conducere Nou 19 Ianuarie 2013Incepand cu data de 19 Ianuarie 2013, vor intra in vigoare noile modificari in legislatia rutiera. In cea mai mare parte aceste modificari ale Codului Rutier se refera la permisul de conducere.


Patru schimbari majore vor intra in vigoare in Codul Rutier incepand din 19 Ianuarie 2013 iar acestea vizeaza:

1. Modelul permiselor de conducere:

Noile permise de conducere au fost modificate pentru a corespunde modelului european. Modificarile aduse acestuia vizeaza atat forma cat si continutul permisului de conducere. Permisul de soferi va ramane in general neschimbat, doar modul in care sunt aranjate elementele va fi diferit.

Noul permis de conducere va reflecta de asemenea si restrictiile titularului la condus cum ar fi de exemplu restrictia condusului pe o raza de _ km de la resedinta titularului, restrictia condusului pe timpul zilei sau restrictia condusului in anumite zone/regiuni.
 
Conducatorii auto cu permise de conducere valabile nu vor fi nevoiti sa le schimbe pana la expirarea perioadei de valabilitate.

2. Scuterele vor putea fi conduse doar cu permis:

Din data de 19 a primei luni din 2013 mopedele vor fi considerate vehicule, astfel va fi ilegal sa fie conduse fara permisul de conducere adecvat. Un moped este un vehicul cu 2, 3 sau 4 roti care prin constructie nu poate depasi viteza de 45 km/h, este echipat cu motor iar masa acestuia nu depaseste 350 de kg.

Mopedele vor fi incluse in categoria AM iar permisul va fi valabil pe o perioada de 10 ani. Limita minima de varsta pentru obtinerea permisului de conducere pentru scuter este de 16 ani. Proba practica pentru obtinerea acestui permis consta doar in verificarea aptitudinilor de conducere in poligoanele special amenajate.

3. Vizita medicala obligatorie obligatorie la reinnoirea permisului de conducere:

Conform noilor reglementari care for fi implementate la 19 Ianuarie 2013 reinnoirea permisului de conducere va fi conditionat de efectuarea vizitei medicale corespunzatoare categoriei titularului.

Noua legislatie atesta si faptul ca eliberarea permiselor cu o noua valabilitate administrativa se va efectua fara sustinerea unui examen, dar numai conform anumitor conditii care vor fi stabilite de MAI printr-un ordin (acesta nu a fost publicat pana in prezent).

4. Echivalari intre categoriile si subcategoriile permiselor de conducere:

Noile reglementari ale Legislatiei Rutiere au dus si la anumite echivalari intre categoriile si subcategoriile permiselor de conducere. Astfel de la 19 Ianuarie 2013 categoriile si subcategoriile auto vor fi echivalate astfel:

a) categoria A cu categoria A;
b) categoria B cu categoria B;
c) categoria BE cu categoria BE;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria CE cu categoria CE;
f) categoria D cu categoria D;
g) categoria DE cu categoria DE;
h) categoria Tb cu categoria Tb;
i) categoria Tv cu categoria Tv;
j) categoria Tr cu categoria Tr;
k) subcategoria Al cu categoria Al;
l) subcategoria B1 cu categoria B1;
m) subcategoria C1 cu categoria C1;
n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) subcategoria Dl cu categoria Dl;
p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

Aceste patru modificari au fost aduse prin doua acte normative:

a)    Ordinul MAI nr.157/2012 publicata in Monitorul Oficial nr.430 din 26 Iunie acest act normativ a introdus modificarile permisului de conducere;

b)    Legea nr. 203/2012 publicata in Monitorul Oficial nr.760 din 12 Noiembrie prin acest document s-au introdus cele trei modificari aditionale.

 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.