Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Noi modificari in legislatia rutiera a Romaniei.
Noi modificari in legislatia rutiera a Romaniei.
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 23 Februarie 2012 11:08

Modificari in legislatia rutieraGuvernul a decis sa aprobe unele modificari in legislatia rutiera. Printre aceste modificari putem gasi idei precum permiterea conducerii unui autovehicul fara permis de conducere, interzicerea aparatelor de detectare radar si conditionarea permisului auto de 10 clase.


Modificari in legislatia rutiera a Romaniei:

Permisul de conducere provizoriu:

    Aceste modificari nu au fost aprobate dar au fost incluse in Strategia Nationala de Siguranta Rutiera pe perioada 2011-2020. Acest document atesta ca Guvernul Romaniei va evalua posibilitatea introducerii acestor modificari cum ar fi – dreptul de a conduce anumite masini inainte de obtinuerea permisului de conducere intre anumite intervale orare si pe drumuri specifice.

    Odata cu implementarea acestei modificari se va introduce o procedura de instruire si testare a viitorilor conducatori auto in prezenta unui insotitor cu experienta. Insotitorul studentului va raspunde juridic pentru modul in care va fi condus automobilul. De asemenea va fi introdus si „permisul de conducere provizoriu” – care va fi un document premergator obtinerii adevaratului permis auto si va fi valabil doar pe teritoriul Romaniei.

Interzicerea dispozitivelor de detectare radar:

    Guvernul Romaniei va interzice odata cu implementarea noilor modificari a legislatiei rutiere si folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar pentru a reduce „agresivitatea rutiera”.

Alte modificari:

• Obligativitatea obtinerii permisului de conducere pentru conducerea mopedelor;
• Reducerea perioadei de valabilitate a permisului de conducere pentru de la anumite varste;
• Interzicerea accesului pe drumurile publice a autovehiculelor de tip ATV cu animite exceptii (drumuri comunale);
• Obtinerea permisului de conducere va fi conditionat de finalizarea invatamantului minim obligatoriu (obligativitatea de a frecventa invatamantul obligatoriu inceteaza dupa varsta de 18 ani);
• Posibila introducere a platii pe loc a amenzii pe baza de chitanta eliberata de agentul rutier – eliminarea prescrierii proceselor verbale;
• Introducerea „tichetului de contraventie” – va fi anexat permisului de conducere si va evidentia amenzileplatite;

Lipsa tichetului de contraventie inseamna ca soferul nu a achitat amenda si risca suspendarea exercitarii a dreptului de a conduce autovehicule pana la plata acesteia.

Valoarea amenzilor si perioada de interdicitie a dreptului de conducere pentru incalcarea vitezei regulamentare va creste proportional cu cuantumul vitezei in momentul contraventiei. Pentru a reduce perioada de suspendare , conducatorii auto pot intra in programe de reabilitare comportamentala sau pot opta pentru cursuri de conducere preventiva.

Modificari aditionale:

• Cresterea progresiva a taxelor pentru detinerea mai multor autovehicule necomerciale;
• Introducerea „taxelor de congestie”;
• Reducerea taxelor pentru masinile folosite in sistemul „car-sharing”;
• Imbunatatirea evaluarii psihologice a candidatilor pentru permisul de conducere;
• O evaluare mai ampla in procedura de examinare pentru obtinerea permisului auto;

In mare parte modificarile aduse au ca scop reducerea numarului accidentelor rutiere si promovarea unui stil defensiv de conducere. Acelasi document in care sunt incluse aceste modificari atestsa planurile Romaniei de reducere a numarului de victime rutiere cu 50% pana in 2010. Cu toate ca planurile au fost de a reduce numarul accidentelor rutiere, acestea au crescut proportional cu cresterea parcului auto.

Acelasi document arata ca : "In momentul actual, estimarea pierderilor economice si sociale cauzate de accidentele rutiere ne indica o valoare de aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut". De asemenea se afirma ca o treime din responsabilii pentru accdente rutiere sunt soferii intre 18-25 iar cauza accidentelor este viteza excesiva.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.