Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Noi modificari in Regulamentul de aplicare al Codului Rutier
Noi modificari in Regulamentul de aplicare al Codului Rutier
Scris de Iacob Sergiu   
Vineri, 26 Iulie 2013 11:40

scoala-de-soferi1Incepand cu data de 8 August 2013 se vor implementa anumite modificari la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier. In general, incepand cu aceasta data soferilor le va fi interzis sa traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor si va fi interzis sa transporte persoane in stare de ebrietate.

 

    Printre schimbarile care vor intra in vigoare in 8 August gasim si actualizarea reglementarilor pentru obtinerea permisului de conducere dupa ce regulile noi au intrat in vigoare in luna Iunie. Modificarile codului rutier vor intra in vigoare dupa ce un act normativ a fost publicat in data de 24 Iulie 2013. Hotararea Guvernului nr.480/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 454 si va intra in vigoare in data de 8 August, adica la 15 zile de la publicare.

Modificari la categoriile de autovehicule:

    Conform hotararii guvernamentale categoria Tr de autovehicule va putea fi condusa si de posesorii permiselor de conducere valabile pentru categoriile B, BE, C sau CE cu urmatoarele conditii:

    Posesorul unui permis de conducere pentru vehicule de categoria B are dreptul sa conduca tractor rutier cu masa maxima autorizata de 3.500 kg cu atasament de remorca cu greutate maxima de 750 kg.
    Posesorul unui permis de conducere pentru vehicule de categoria BE are dreptul sa conduca tractor rutier cu masa maxima autorizata de 3.500 kg cu atasament de remorca cu greutate maxima de 3.500 kg.
    Posesorul unui permis de conducere pentru vehicule de categoria C are dreptul sa conduca tractor rutier cu masa maxima autorizata de 3.500 kg cu atasament de remorca cu greutate maxima de 750.
    Posesorul unui permis de conducere pentru vehicule de categoria CE are dreptul sa conduca tractor rutier cu masa maxima autorizata de 3.500 kg cu atasament de remorca cu greutate mai mica decat cea a tractorului.

Codul rutier din prezent stabilea doar ca posesorii permiselor de conducere pentru categoriile B, C sau CE au dreptul sa conduca tractoare rutiere dar fara alte specificatii.

Noile dispozitii introduse in hotararea guvernamentala stabilesc unele conditii cum ar fi: interzicerea traversarii drumurilor publice destinate pietonilor pentru categoriile AM, A1, A2 si A. Categoriile mentionate mai sus cuprind urmatoarele tipuri de autovehicule: mopede, motocilete cu puterea cilindrica maxima de 125 cm3, motocilete cu puterea cilindrica maxima de 35kw sau motocicletele cu sau fara atasi si tricicluri cu motor.

Obtinerea permisului de conducere:

Schimbarile care vor intra in vigoare in 8 august vor aduce urmatoarele modificari privind obtinerea permisului de conducere. Conform hotararii guvernamentale cursul de pregatire teoretica si practica pentru sustinerea permisului de conducere este valabil doar timp de 1 an de la data absolvirii.
Candidatii pentru permisul de conducere care au fost declarati admisi la proba teoretica dar care nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului vor sustine proba practica conform reglementarilor in vigoare la data promovarii probei teoretice.

De asemenea conform noilor reglementari examinarea informatica a candidatilor va avea loc in aceasi zi in care acestia se inscriu pentru sustinerea examinarii de eliberare a permisului de conducere.  
In situatia candidatilor pentru examenul de obtinere la permisului de conducere de categoria AM, pana la data de 19 Ianuarie 2014 se considera realizata pregatirea teoretica si practica prin cursuri organizate celor care fac dovada ca au absolvit cursul inainte de daa de 19 Ianuarie 2013.

Acestia isi vor putea programa examenul de obtinere doar cu urmatoarele documente:

    Cerere tip semnata de candidat;
    Cazierul judiciar in termen de valabilitate;
    Copie dupa actul de identitate;
    Dovada de plata a taxelor aferente obtinerii permisului de conducere.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.