Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Noile schimbari din domeniul asigurarilor RCA.
Noile schimbari din domeniul asigurarilor RCA.
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 05 Decembrie 2011 12:26

Modificari legislatie asigurari auto.Conform noilor reglementari ale Comisiei De Supraveghere a Asigurarilor , companiile de asigurari care nu isi despagubesc clientii in timpul precizat in polite vor plati penalizari de 0.2% din valoarea despagubirilor pe zi.


    Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a aprobat si alte reguli noi in scopul de a proteja persoanele despagubite. Aceste reguli noi vor intra in vigoare in momentul in care vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Modificarile aduse legislatiei:

    Pe data de 29 noiembrie 2011, intr-un comunicat de presa, Consiliul CSA a aprobat o serie de modificari aduse la legislatia din domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA), din care majoritatea se refereau la imbunatatirea protectiei partilor despagubite.

    Cea mai semnificativa schimbare se refera la penalizarea asiguratorilor cu 0.2% din totalul despagubirii pentru fiecare zi in care acestia intarzie sa despagubeasca clientul. De asemenea, asiguratorii vor fi obligati sa plateasca despagubirea in cazu in care clientul nu este notificat intr-un termen de cel mult 3 luni in legatura cu motivul pentru care despagubirea a fost respinsa.

    Noile schimbari au rectificat si termenul in care asiguratorii sunt obligati sa notifice asiguratului intentia de a desfasura investigatii de la 10 zile lucratoare la 5 zile lucratoare. De asemenea, in cazul in care valoarea totala a daunelor este mai mare de valoarea autovehiculului avariat, asiguratorul este obligat sa comunice asiguratului valoarea maxima a despagubirii intr-un termen de maximum 10 zile.

Incepand din 2012 in Romania se vor aplica limitele de despagubire impuse in Uniunea Europeana, astfel:

1. Pentru pagubele materiale produse intr-un singur accident indiferent de numarul persoanelor prejudiciate va fi stabilit un nivel de 1.000.000 euro echivalent in lei la cursul valutar din ziua producerii accidentului. Limita despagubirilor in 2011 a fost de 750.000 euro.

2. In cazul in care accidentul a dus la vatamari corporale sau deces si prejudicii fara caracter patrimonial limita a fost stabilita la nivelul de 5.000.000 euro indiferent de numarul persoanelor prejudiciate. Suma va fi echivalenta in lei in functie de cursul valutar comunicat de BNR in ziua in care s-a produs accidentul.

De anul viitor se va aplica si sistemul bonus-malus care se refera la majorarea primei de asigurare in functie de numarul daunelor produse si platite. Acest sistem se va aplica si asiguratoilor persoane juridice.

    Presedintele CSA, Constantin Buzoianu a declarat astfel: “Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori”.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.