Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Noul Cod Rutier aplicat de anul viitor.
Noul Cod Rutier aplicat de anul viitor.
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 15 Noiembrie 2012 11:58

Noul cod rutierLuni 12 Noiembrie 2012 Codul Rutier al Romaniei a fost modificat printr-o noua lege prin care s-a stabilit ca pentru reinnoirea permisului de conducere va fi obligatorie si o vizita medicala si ca scuterele pot fi conduse doar de cei ce detin permisul corespunzator.


    Modificarile la Codul Rutier au fost aduse prin Legea nr.203/2012 si aceasta va modifica Ordonanta de Urgenta nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Legea a fost aprobata in data de 24 Aprilie de fostul Guvern condus de Razvan Ungureanu.

Permis de conducere acum si pentru mopede:
   
    Noua legislatie va fi aplicata incepand din data de 19 Ianuarie 2013 inclusiv modificarea prin care mopedele vor fi considerate autovehicule. Astfel si pentru conducerea acestor tipuri de vehicule va fi nevoie de permis de conducere. Un moped este definit ca un vehicul cu 2, 3 sau 4 roti care din constructie nu poate depasi viteza de 45 km/h. Mopedele astfel vor fi incluse in categoria de vehicule AM si pentru a conduce va fi nevoie de permis de conducere si limita minima de varsta a conducatorului de 16 ani.

    Permisul de conducere pentru categoria AM va fi valabil pe o perioada de 10 ani iar pentru obtinerea lui aplicantul va fi obligat sa sutina o proba teoretica si una practica pentru verificare a aptitudinilor si comportamentului.

Reinnoirea permisului doar cu vizita medicala:

    Cea de-a doua modificare importanta a codului rutier se refera la posibilitatea de a reinnoi permisul de conducere numai dupa un control medical prealabil. Aceasi lege precizeaza ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se va realiza fara sustinerea unui nou examen dar vor trebui respectate anumite conditii stabilite de MAI printr-un ordin.

Incalcarea regulilor de circulatie va fi sanctionata de noul Cod Rutier:

    De anul viitor vor fi introduse si noi reglementari pentru circulatia pe biciclete. Noile reguli prevad ca pe drumurile prevazute cu pista pentru biciclete circulatia va fi facut obligatoriu pe aceste piste. Noul cod rutier de asemenea va include „nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor” in clasa a III-a de sanctiuni (6 – 8 puncte amenda).

Schimbari intre categoriile si subcategoriile ale permiselor auto:

    Noul cod rutier va permite anumite echivalari intre anumite categorii si subcategorii ale permiselor auto.  In cadrul proiectului este specificat astfel: “Avand in vedere ca dispozitiile comunitare in materia permiselor de conducere consacra o noua abordare privind impartirea vehiculelor pe categorii, renuntandu-se in acest fel la subcategorii, proiectul instituie si norme referitoare la echivalari intre categorii si subcategorii de permise de conducere” .

    Incepand din data de 19 Ianuarie 2013 categoriile si subcategoriile de permise de conducere se vor echivala astfel:

a) categoria A cu categoria A;
b) categoria B cu categoria B;
c) categoria BE cu categoria BE;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria CE cu categoria CE; 7
f) categoria D cu categoria D;
g) categoria DE cu categoria DE;
h) categoria Tb cu categoria Tb;
i) categoria Tv cu categoria Tv;
j) categoria Tr cu categoria Tr;
k) subcategoria Al cu categoria Al;
l) subcategoria B1 cu categoria B1;
m) subcategoria C1 cu categoria C1;
n) subcategoria C1E cu categoria C1E;
o) subcategoria Dl cu categoria Dl;
p) subcategoria D1E cu categoria D1E.

    Actul normativ mai precizeaza de asemenea si ca permisele de conducere eliberate inainte de data de 19 Ianuarie 2013 sa isi pastreze valabilitatea pana la data expirarii mentionate in acestea.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.