Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Noul Cod Rutier pedepseste soferii care nu platesc la timp amenzile.
Noul Cod Rutier pedepseste soferii care nu platesc la timp amenzile.
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 25 Februarie 2013 14:50

Sanctiuni pentru parcarea neregulamentaraIn cadrul unei dezbateri publice care a avut loc vineri 22 Februarie 2012 s-a discutat posibilitatea implementarii unei modificari in Codul Rutier care sa sanctioneze soferii care nu isi achita amenzile in termen de 90 de zile.


Noile modificari in Codul Rutier:

    Dezbaterea publica de pe site-ul MAI a sugerat o modificare in Codul Rutier prin care soferilor care nu reusesc sa isi plateasca amenzile in intervaulul de 90 de zile li se suspenda permisul de conducere pana cand platesc amenda si prezinta dovada platii.

    Modificarea in Codul Rutier a fost inclusa in Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care se va complete regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta 195/2002. Cei interesati de aceasta modificare pot comenta sau oferi sugestii pe pagina oficiala MAI in termen de 10 zile de la prima postare.

    In proiectul de lege a fost afirmat official astfel: "Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta (OUG nr. 195/2002, n.r.), in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal".

    Conform datelor inregistrate de DRPCIV un procent de 35% dintre soferii amendati la nivel national isi platesc amenzile in timp de 2% dintre acestea sunt contestate in instanta judecatoreasca. Plangerile impotriva procesului verbal de constatare pot fi depuse in termen de 15 zile de la comunicare. Aceste plangeri se depun la judecatoria din raza de competent locatiei unde s-a constatat fapta.

    Cu toate acestea plata amenzii nu se suspenda decat daca instant dispune suspendarea aceasteia pana la luarea unei decizii definitive si irevocabile. Proiectul de Ordonanta de Urgenta atesta urmatoarele in legatura cu aceste hotarari judecatoresti ca pot fi dispuse doar: "in cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente" . "Cererea de suspendare se va judeca de urgenta, cu citarea partilor" mai apare in proiectul de lege.

    In cazul in care contravenientul a fost sanctionat si cu suspendarea dreptului de a conduce pe langa amenda, executarea sanctiunii complementare poate fi suspendata pana la emiterea unei hotarari definitive prin contestarea in instanta.

    In cazul in care in urma deciziei judecatoresti, decizia de suspendare a dreptului de conducere ramane definitiv, contravenientul va fi instiintat de catre Serviciul Politiei Rutiere intr-un termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii judecatoresti. In urma instiintarii soferul este obligat sa se prezinte la serivicul Politiei Rutiere pentru a preda permisul de conducere.

    In cazul in care contravenientul nu se prezinta la Politia Rutiera in termen de 30 de zile acestuia I se va majora perioada de suspendare a dreptului de conducere cu inca 30 de zile.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.