Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Posibile modificari privind amenzile rutiere
Posibile modificari privind amenzile rutiere
Scris de Iacob Sergiu   
Vineri, 05 Iulie 2013 10:56

politia-rutieraIn viitorul apropiat ar putea fi implementate niste schimbari priving amenzilor rutiere conform unui proiect de lege lansat recent in dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne. Acest proiect de lege ar putea face ca amenzile sa poata fi achitate prin intermediul serviciilor postale, prin banca sau prin plata electronica.

 

    Mai mult decat atat, soferii straini isi vor putea plati amenzile prin sediul misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare. Proiectul de lege stabileste si ca termenul de prescriere a amenzii sa fie de doua luni.

    Proiectul de lege privind unele masuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informatii referitoare la incalcarea normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera a fost lansat recent in dezbatere publica. Propunerea acestui act normativ ar schimba Ordonanta Guvernului nr.2/2001 si ar putea aduce schimbari in materie  de amenzi rutiere.

    Conform acestor schimbari, procesul verbal si instiintarea de plata se va face prin posta cu scrisoare recomandata iar continutul acesteia va fi declarat si confirmat la primire. Daca contravenientul va refuza sa semneze confirmarea de primire sau nu se va prezenta la posta pentru a ridica amenda i se va afisa o copie a procesului verbal la resedinta sau sediul acestuia.

Cum si in cat timp se poate achita amenda:

    Conform legislatiei actuale, amenzile rutiere pot fi achitate doar de CEC, la caseriile autoritatilor administratiei publice locale sau la trezoreria statului.  Proiectul de lege a fost creat pentru a extinde aria unitatilor unde poate fi achitata aceasta prin adaugarea la lista serviciile postale, institutiile financiar-bancare si instrumentele de plata electronica.

    In proiectul legislativ MAI se precizeaza astfel depre procedura de sesizare a instantei de judecata in situatiile in care soferul nu achita in termen de 30 de zile amenda: "In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii, in termen de un an de la data la care se constata imposibilitatea executarii silite, autoritatea administratiei publice locale sau organele de specialitate ale unitatilor subordonate Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala vor sesiza instanta in circumscriptia careia contravenientul isi are domiciliul (…)".

    Aceasta inseamna ca daca executarea silita nu va fi realizata intr-un an atunci contravenientul va fi sanctionat cu prestearea unor activitati in folosul comunitatii. Initiatorii proiectului afirma astfel in legatura cu aceasta procedura: "Practic, prin instituirea acestui mecanism, se urmareste stabilirea unei perioade certe in care autoritatea administratiei publice locale poate face executarea silita a debitului, dincolo de care, in situatia in care executarea nu este posibila, sesizarea instantei de la domiciliul contravenientului/locul savarsirii faptei sa fie facuta de catre aceasta autoritate, fara a mai fi necesara trimiterea documentelor unei alte institutii".

Incalcarea legislatiei in alte state:

    In cazul incalcarii legilor de circulatie in alte state europene, Romania are obligatia de a transpune in legislatia nationala Directiva CBE. Acesta este un document care are scopul de a asigura un nivel ridicat de protectie pentru toti soferii europeni. Aceasta directiva faciliteaza schimbul de informatii intre state privind incalcarea normelor de circulatie.

    Cand va fi transpusa in toate statele membre, mai putin Marea Britanie, Directiva CBE va ajuta la crearea unei retele pentru schimbul de informatii eletronice in intreaga Uniune Europeana pentru a putea identifica proprietarul autovehiculului in care s-a comis o incalcare a legislatiei.
    Astfel soferii care incalca legea vor fi usor identificati indiferent de nationalitate.

Conform noilor prevederi, soferii romani care vor comite contraventii in strainatate vor primi amenda la domiciliul lor din Romanioa. De asemenea soferii straini care vor incalca legile rutiere in Romania vor primi amenda in plic la domiciliul lor din strainatate.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.