Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Regulile Programului “Prima Masina” au fost publicate
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 30 Octombrie 2014 13:13

Comert autoReglementarile programului “Prima Masina” au fost publicate printr-un act normativ. Acest document creeaza cadrul legal pentru implementarea acestui program. Inainte ca programul sa poata incepe normele de aplicare vor trebui aprobate.

 

Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, denumit “Programul Prima Masina ” a fost aprobat in 22 Octombrie 2014 prin OUG nr. 66/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 768 din 22 octombrie 2014. Scopul acestui program este facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia de automobile noi cu ajutorul creditelor garantate de stat.

Conform acestui document, persoanele fizice pot achizitiona un singur autoturism nou. Documentul defineste un autoturism nou ca un bun nou, produs in spatiul intracomunitar sau importat care indeplineste cerintele minime ale standardului Euro 5. Acest automobil trebuie achizitionat de la o persoana juridica cu obiectul de activitate vanzarea de autovehicule noi. De asemenea, pretul autovehiculului nou nu trebuie sa depaseasca pretul de 50.000 plus TVA.

Pentru a putea beneficia de Programul “Prima Masina” beneficiarul trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

•    La data solicitarii creditului garantat, beneficiarul declara pe propria raspundere ca nu a mai detinut in proprietate un autoturism- bun nou;
•    Beneficiarul nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
•    Beneficiarul nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare.

Conform OUG nr. 66/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 768 din 22 octombrie 2014 persoanele fizice vor putea accesa credite bancare pentru a achizitiona autoturisme noi cu garantie de la stat. Astfel Ministerul Finantelor va urma sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Interprinderile Mici si Mijlocii sa emita garantii in numele si contul statului in favoarea institutiilor creditoare si institutiilor financiare nebancare ce vor acorda credit beneficiarilor Programului Prima masina.

Regulile programului stipuleaza ca in baza contractului de garantare, se va inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare o ipoteca legala asupra autoturismelor achizitionate prin Programul Prima Masina in favoarea statului roman. Aceasta va fi valabil pana la stingerea tuturor obligatiilor de plata aferente creditului acordat prin program.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.