Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Romania pe locul 2 in topul accidentelor auto in UE

Sondaj de opinie

Cel mai bun constructor?
 Romania pe locul 2 in topul accidentelor auto in UE
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 22 Iunie 2015 14:38

accidente-rutiereConform informatiilor Comisiei Europene Romania se afla pe locul 2 in functie de numarul de persoane decedate in urma accidentelor rutiere cu o rata de 91 de victime la 1 milion de locuitori. Aceasta statstica provine din informatiile culese de Comisia Europeana in 2014.

 

Datorita acestei statistici ingrozitoare va avea loc in perioada Iunie – Septembrie 2015 campania “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!”. Acest eveniment este organizat de Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ (reprezentata de dr. Rus Mihaela si psiholog principal Simionica Ionel), Facultatea de Drept si Stiinte Administrative (specializarea Politie Locala) din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, Politia Locala Constanta si Inspectoratul Judetean de Politie Constanta.

Campania “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” are rolul sa informeze soferii din Romania in legatura cu atitudinile responsabile in traficul rutier in scopul de a reduce riscurile producerii accidentelor rutiere. Campania va include informatii despre oboseala la volan ca una dintre cele mai frecvente cauze identificate de specialisti. In cadrul acestui proiect se vor distribui peste 10.000 de materiale informative soferilor care se vor afla in statiunea Mamaia si munincipiul Constanta in perioada derularii campaniei.

Specialistii in domeniu recomanda ca soferii sa nu conduca in timpul noptii si dupa-amiaza, acestea fiind perioadele din zi in care oboseala se instalteaza. Mai precis, acestia ne sfatuiesc sa nu conducem intre orele 2.00 -2.59 si 15.00 – 15,59. In perioada 2.00 – 2.59 bioritmul si vizibilitatea sunt reduse si in perioada 15.00 – 15,59 oboseala acumulata pe durata zilei influenteaza cel mai mult capacitatea de a conduce.

Conform studiilor s-a descoperit ca exista mai multe faze ale oboselii la volan, de la oboseala usoara la atipire si in cele mai severe cazuri la adormire.  De asemenea s-a descoperit ca oboseala la volan seamana mult cu neatentia, o alta cauza severa care produce accidente rutiere.

Conf. Unvi. Dr. Mihaela Rus, coordonatorul proiectului a afirmat urmatoarele: “Din nefericire, România este una dintre țările cele mai nesigure atunci când vorbim de siguranța rutieră din Uniunea Europeană. În top suntem depășiti doar de Letonia și avem o rată de decese la un milion de locuitori mult peste media U.E., de 91 față de 50,5. Din cercetările pe care le-am efectuat, nu numai infrastructura precară sau neadaptarea vitezei la condițiile de carosabil sunt cauze importante în producerea de accidente auto grave, ci și un fenomen pe care îl întâlnim din ce în ce mai des în ultimii ani: micros-omnul la volan. Derulăm această campanie în Constanța și Mamaia întrucât publicul nostru țintă este format din persoanele care tranzitează România pentru a ajunge pe litoralul românesc, și care sunt predispuse la oboseală cauzată de drumul lung pe care îl au de parcurs”.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.