Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Romania, tara cu 4 taxe de drum.
Romania, tara cu 4 taxe de drum.
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 24 Iulie 2012 11:15

Taxa de autostrada 2013Incepand de anul viitor, Romania va avea in total 4 taxe de drum datorita implementarii taxei speciale de autostrada. Tariful taxei de autostrada va fi de 3-4 euro pe suta de kilometri si va fi platita pentru circulatia atat pe autostrazile noi cat si pe cele vechi.


    O analiza a fost efectuata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania impreuna cu expertii Jaspers pentru a afla nivelul Romania si modul de taxare aplicabil pentru accesul conducatorilor auto pe autostrazi.

    Reprezentantii Ministerului Transporturilor au declarat astfel: "Pana acum s-au facut doar calcule de impact, respectiv de suportabilitate. Concluzia a fost ca in Romania nu poate fi impusa o taxa mai mare de 4 euro pe suta de kilometri, deci la jumatate din media practicata la nivel european".

    Astfel la tariful de 3-4 euro pe automobil, circulatia pe cele doua autostrazi existente A1 (Bucuresti Pitesti) si A2 (Bucuresti Cernavoda) ar aduna in jur de 68.5 milioane de euro daca traficul ar fi de 25.000 de autovehicule pe zi.

    Suma ce va reveni la bugetul de stat va fi evident mult mai mare cu cat se vor da in folosinta mai multe autostrazi. Banii colectati din taxele de circulatie pe autostrada vor fi folositi la lucrarile de intretinere si reparatie a acestora.

Patru taxe de drum in Romania.

    Dupa ce taxa de autostrada va fi introdusa anul viitor Romania va deveni tara cu cele mai multe taxe de drum din Uniunea Europeana. Taxa de autostrada se va alatura taxelor deja existente, vigneta, taxa de combustibil si taxa de traversare a poduriloar. Pentru una dintre tarile cu cele mai mici retele de autostrazi patru taxe par a fi cam o aberatie acesta in situatia in care in majoritatea tarilor Vest-Europene exita o singura taxa de drum.

    Expertii in domeniu spun ca pentru a introduce o noua taxa de autostrada Guvernul Romaniei va fi nevoit sa renunte la celalalte pentru a evita dubla taxare. Augustin Hagiu, reprezentantul Federatiei Transportatorilor a afirmat urmatoarele: Si asa avem o dubla taxare. Guvernul va trebui sa decida foarte clar modul in care va taxa drumurile. Nu suntem impotriva taxei de autostrada insa cerem sa nu platim de mai multe ori pentru acelasi drum.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.