Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> S-ar putea sa scada pretul carburantilor
S-ar putea sa scada pretul carburantilor
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 24 Octombrie 2013 11:23

pretul-titeiului-2012Datorita cresterii valorii leului romanesc in raport cu dolarul american, pretul carburantilor la pompa ar putea sa scada cu 4-5% in conditiile in care pretul petrolului a scazut cu 8.5%. Aceasta scadere a fost estimata luand in calcul ponderea titeiului in pretul carburantilor.

 

Claudiu Cazacu, analist sef la XTB Romania a afirmat urmatoarele in legatura cu posibila scadere a pretului carburantilor: "Pretul petrolului ar putea scadea semnificativ pana la finalul anului daca in saptamanile urmatoare vor exista semnale clare de ridicare a sanctiunilor aplicate Iranului, iar OPEC nu va impune o reducere importanta (peste 1 milion de barili/zi) a productiei".

Pretul barilului de petrol ar putea scadea astfel cu 7-10% si sa ajunga la cote de sub 100 dolari/baril. Cu toate acestea exista si unele semnale care ar putea balansa aceasta scadere a pretului cu o crestere mai mica, cum ar fi: continuarea politicii a Rezervei Federale si cresterea lenta a ofertei fara de cerere in China. Acesti doi factori ar putea duce la o crestere a preturilor cu 3-5%.

Pretul petrolului Brent a fost influentat recent de tensiunile din Orientul Mijlociu. Pretul petrolui a scazut in aceasta perioada cu 7% pana la 109 dolari pe baril. Acesta a scazut de la pretul de 117.3 dolari/baril din 28 august pana in 18 octomrie la valoarea mentionata anterior.

Consumul de combustibili, electricitate si gaze naturale se afla in continua scadere anul aceasta dupa ce a inceput declinul in primele 6 luni. La nivel national vanzarile de carburanti a scazut cu 8%. Cea mai mare scadere s-a simtit la segmentul consumatorilor comerciali unde vanzarile s-au redus cu 16%.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.