Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Schimbari majore ce vor afecta soferii din 2013
Schimbari majore ce vor afecta soferii din 2013
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 05 Decembrie 2012 14:16

inmatriculari-2014Incepand de anul viitor, romanii care detin autoturisme sau care vor dori sa achizitioneze un autoturism nou vor avea parte de niste schimbari nu prea optimiste. Astfel proprietarii auto vor avea de cheltuit mai mult incepand cu 2013.

   
    Cele mai mari schimbari care vor pune la incercarii proprietarii si soferii anului viitor sunt 4 la numar. Unele dintre ele nu au fost inca implementate in timp ce pentru unele este doar o chestuine de timp pana vor fi implementate:

Schimbarile auto din 2013:

•    Scumpirea asigurarilor auto. Cei mai mari jucatori de pe piata asigurarilor auto din Romania au majorat preturile asigurarilor RCA cu pana la 28% doar in ultimele sase luni. Acest trend va continua si anul viitor conform noilor schimbari in legislatie.

Primele de asigurari au inceput sa creasca de la inceputul acestui an la toate companiile de asigurari mai putin una a carei preturi erau deja peste medie. Conform informatiilor Capital pana in prezent cresterile se situeaza intre 8% si 28% iar cea mai ieftina polita este cu 110 RON mai scumpa decat in luna martie 2012.

Una dintre explicatii pentru aceste majorari in preturile asigurarilor RCA se refera la „personalizarea RCA”. In prezent asigurarile RCA ofera mai multa protectie partii pagubite in urma unui accident dar in urma implementarii sistemului de decontare directa pentru RCA probabil anul viitor beneficiarul adevarat al politei va deveni cumparatorul acesteia. Datorita acestei schimbari, cei ce vor achizitiona asigurari RCA se vor gandi de doua ori inainte sa cumpere cea mai ieftina polita.

•    Majorarea pretului benzinei. Un lucru cert este ca de la 1 Ianuarie va creste pretul carburantilor datorita majorarii cuantumului accizelor. Accizele la randul lor au crescut datorita schimbarii cursului valutar. Cursul valutar al monedei euro folosit in 2012 a fost de 4.3001 lei/euro iar anul viitor cursul valutar va fi de 4.5223 lei/euro, adica o crestere de 5.2%.

•    Cresterea impozitului pe masini. Ministerul de Finante publicase la inceputul lunii octombrie 2012 pe pagina oficiala un proiect de modificare a impozitelor pe masini si cladiri. Conform acestui proiect pretul impozitului pe masini ar suferi o crestere  majora. Proiectul a fost scos pe pagina oficiala MTI in cele din urma dar aceasta nu inseamna ca nu vor creste impozitele.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca primarii vor fi cei care vor decide daca impozitele, amenzile si taxele vor fi majorate cu 16% anul viitor.  Ajustarea taxelor si impozitelor se face odata la 3 ani tinand cont de rata inflatiei de la ulima masurare, conform Codului Fiscal.

•    Reintroducerea taxei auto. Ca raspuns la intrebarea „Cand va intra in vigoare taxa auto?” premierul Victor Ponta a raspuns ca „taxa noua va intra in vigoare cand va fi gata”. Acesta a continuat indeea explicand ca momentan un grup format din producatori si importatori din industria auto cauta formula optima pentru o taxa de protectie a mediului.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.