Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Sistemul de Cale Ferata redus cu 40%

Sondaj de opinie

Cel mai bun constructor?
 Sistemul de Cale Ferata redus cu 40%
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 05 Iunie 2014 10:18

CFRSaptamana aceasta, miercuri 4 Iunie 2014 s-a aprobat memorandumul care cuprinde si planul de concentrare pe o cale ferata mai restransa. Conform planului, pana la 40% din calea ferat actuala ar putea fi distrusa si in locul ei unde se permite, constructia unor piste de bicicleta.

 

Conform celor ce au initiat acest proiect, reducerea sistemului feroviar este necesara pentru aprobarea Master Planului General de Transport al Romaniei. Acest proiect a fost redactat de catre AECOM si a fost discutat pentru prima oara in Guvern in data de 28 Mai.

Mai precis, planul aceasta implica reducerea restelei de cale ferata la aproximativ 6.200 kilometri.

Un consultant pe segmentul de transport feroviar de la Bruxelles a afirmat urmatoarele in legatura cu acest plan: „Să vii cu propunerea să închizi linii care unesc localități, orașe... este o aberație. Pe ceea ce ei au scris, nimeni nu mai face investiții. Cei 4.000 km de rețea urmând a fi destinați închiderii, din fonduri publice nu se mai pot face investiții pentru că se consideră că durata de amortizare a investițiilor este mai mare decât durata de exploatare. Și așa, acele linii sunt condamnate la distrugere“.

„Așa ceva nu poate fi acceptat. E un paradox. Europa se dezvoltă pe acest segment, iar la noi se închide. Probabil că europenilor le convine... noi să rămânem doar cu coridoarele.  Că înțeleg că de la Comisia Europeană a venit această idee. Este clar că nimeni nu poate aproba așa ceva“ a afirmat Florin Dobrescu, presedintele Federatiei Sindicale “Drum de Fier”.

In memorandumul aprobat luni s-au precizat unele “optiuni posibile” pentru liniile ferate secundare. „Ce s-ar putea întâmpla, de fapt? Linia de cale ferată respectivă ar putea fi închisă și transformată chiar în arteră pietonală sau pistă pentru bicicliști, chiar dacă, se știe, calea ferată este în afara localităților. 10.000 de cale ferată ar putea să dispară în diverse forme. În loc să investim în infrastructura feroviară, unde gradul de poluare este foarte redus, noi ce facem? Distrugem“.

Cu toate ca sectorul feroviar din Romania sta prost la capitolul investitii, varianta de reducere cu 40% pare a fi extrema.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.