Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Situatia autostrazilor din Romania

Sondaj de opinie

Cel mai bun constructor?
 Situatia autostrazilor din Romania
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 22 Martie 2012 11:55

Situatia autostrazilor in RomaniaIn ciuda lucrarilor numeroase de constructie a autostrazilor din ultimul an, Romania se plaseaza pe ultimul loc dintre tarile Europei de Est ca si tara cu dezvoltarea cea mai slaba a infrastructurii autostrazilor.  Romania are in total doar 350 km de autostrada.


    Conform datelor prezentate anul trecut in raportul „Mediul concurential romanesc – evolutii in sectoare esentiale” al Consiliul Concurentei, Romania are doar 1.5 kilometri de autostrada la mia de kilometri patrati, cel mai putin din Europa de Est.

    Cei 1.5 kilometri la mia de kilometri patrati se compara cu situatia vecinilor Romaniei astfel: Cehia are 9.2 km la mia de km patrati, Ungaria are 7.5 km, Bulgaria 4.1 km iar Polonia 2.7 kilometri de autostrada finalizati pe o suprafata de 1000 de km patrati conform aceluiasi raport.

    In functie de lungimea totala a autostrazilor cei 350 de kilometri de autostrada ai Romaniei se compara cu cei 837 kilometri din Polonia, 727 kilometri in Cehia, 698 kilometri in Ungaria si 459 kilometri finalizati de autostrada in Bulgaria.

    Ministrul Transporturilor Alexandru Nazare, recent invitat la emisiunea „Ultimul Cuvant” a fost intrebat de catre jurnalistul Ion Cristoiu despre situatia autostrazilor din Romania. In raspuns, Ministrul Transporturilor nu a prezentat nici un fel de proiect pentru dezvoltarea a infrastucturii.

    Raspunsul lui Alexandru Nazare a fost urmatorul: “Nu avem autostrăzi pentru că, cel puţin în transporturi, n-am fost în stare să ne creăm un portofoliu de proiecte înainte de a aderare şi n-am fost în stare, după aderare, să accelerăm modul în care aceste proiecte sunt evaluate la Bruxelles, contractate acasă şi implementate după. N-am fost în stare să facem acest lucru înainte de aderare, pentru că ăsta e cel mai important lucru. Portofoliul de proiecte trebuie creat înainte de începerea perioadei de programare”.

    Unul dintre motivele pentru care nu are mai multi kilometri de autostrada finalizati pana in prezent se datoreaza numarului mare de strategii schimbate in sectorul transporturilor in momentul schimbarilor in Guvern.

    Conform Ministrului Transporturilor, studiile de fezabilitate au inceput deja pentru perioada 2014-2020 astfel incat la urmatorul exercitiu financiar sa fie totul pregatit pentru noile proiecte de dezvoltare a infrastucturii. Un alt motiv pentru lipsa autostrazilor conform Ministrului Transporturilor este si acreditarea tarzie a Autoritatilor de Management si inceperea tarize a contractarii fondurilor europene.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.