Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Statele UE ar putea taxa poluarea fonica a camioanelor
Statele UE ar putea taxa poluarea fonica a camioanelor
Scris de Gabriel C   
Miercuri, 03 Noiembrie 2010 21:28

taxa-camioane-poluare-fonicaMinistrii Transporturilor din statele membre UE au votat in urma cu cateva zile un set de noi reguli privind transporturile care ar putea intra in vigoare in cadrul comunitatii in cel mai scurt timp.

Potrivit acestora, tarile UE vor avea dreptul de a-si impune proprii sisteme de taxe care sa fie impuse camioanelor de mare tonaj pentru poluarea aerului su poluarea fonica. Directiva nu va obliga insa membrii UE la impunerea acestor taxe, dandu-le doar dreptul de a o face in cazul in care doresc acest lucru. Mai mult, tarile isi vor putea impune propriul set de reguli pentru impunerea taxelor suplimentare care sa contina reglementari privind sumele, scutirile etc. Pentru a intra in vigoare, propunerea ministrilor are nevoie in primul rand de aprobarea Parlamentului European.

In prezent, directivele in vigoare interzic statelor membre sa taxeze transportatorii rutieri pentru altceva decat recuperarea costurilor generate de intretinerea infrastructurii. Noile taxe s-ar putea adauga astfel celor existente in cazul in care propunerea trece de votul parlamentar. Sunt insa tari membre ale Uniunii Europene care nu percep taxe pentru camioanele de mare tonaj precum Finlanda, Marea Britanie, Malta, Cipru, Estonia si Letonia in vreme ce restul tarilor percep o anumita taxa, fie ca este vorba de vignete sau eurovignete, fie ca este vorba de taxare doar la utilizarea autostrazilor precum intalnim in Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Slovenia sau Irlanda. Romania, la fel ca si Bulgaria, Ungaria sau Polonia, impune plata unei vignete nationale, obligatorie pentru transportatorii de mare tonaj.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.