Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Tehnologii noi in industria taximetriei
Tehnologii noi in industria taximetriei
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 05 Februarie 2013 13:19

Noi sisteme de taximetrieIndustria taximetriei este de mult in schimbare iar acesta ajunge cu pasi marunti si in Romania. Noile tehnologii mobile sunt folosite acum in majoritatea tarilor vestice iar acele firme de taximetrie care nu vor adopta aceasta tehnologie vor avea de pierdut.


    In orasele tarilor Europei de Vest majoritatea companiilor de taximetrie au facut tranzitia la noile sisteme ce folosesc tehnologii wireless pe cand in Romania inca se folosesc statiile radio in masini. Odata cu aparitia telefoanelor smart si a tabletelor industria taxi este urmatoarea industrie ce urmeaza sa se schimbe.

    Prima firma de taximetrie din Romania care va adopta aceasta schimbare se pare ca va fi Speed Taxi din Bucuresti. Acestia au investit sume mari de bani intr-un sistem prin care clientii pot comanda taxi prin intermediul aplicatiilor de smart phone.

    Programul specializat pentru taxi-uri a fost creat de compania Clever Tech iar lansarea oficiala a aplicatiilor a avut loc in Februarie 2012. Impactul investitiei s-a simtit chiar dupa primul an. La doar un an de la implementarea acestui sistem Speed Taxi a devenit cea mai mare companie de taxi din Bucuresti.

„Lansarea sistemului a schimbat foarte multe şi nu mă aşteptam la o creştere atât de mare”

    „În prezent, avem circa 1.850 de maşini arondate la dispecerat, din care 700 au dispozitive mobile pentru a prelua direct comenzile trimise de clienţi de pe smartphone. În urmă cu un an, aveam 1.300 de maşini arondate. Lansarea sistemului a schimbat foarte multe şi nu mă aşteptam la o creştere atât de mare“ a afirmat Directorul General Speed Taxi Alexandru Nedelescu.

    Conform informatiilor oferite de soferii Speed Taxi acestia au inceput sa prinda mai multe comenzi prin intermediul smartphone decat prin dispecerat. In Bucuresti, aplicatia Speed Taxi a fost descarcata de pe internet de mai bine de 50.000 de clienti pentru telefoanele Android sau iPhone. Numarul comenzilor prin acest sistem nou a crescut considerabil, de la 1000 pe zi la 5500 – 6000 pe zi.

    A doua firma care a inceput sa faca schimbari in modul de operare este Star Taxi care a deschis un dispecerat virtual in Bucuresti. Star Taxi a primeste pana la 6.000 de comenzi zilnice din care 3.500 – 4.000 sunt onorate. Acestia planuiesc sa extinda afacerea si in Bulgaria.

    Restul firmelor din tara vor fi astfel nevoite sa faca schimbari majore. Firma Meridian a inceput deja cu o investitie de 600.000 de euro intr-un sistem de preluare a comenzilor si a inceput sa distribuie tablete cu internet soferilor.

„E o revolutie in taxi.”

    Lucian Marin, Directorul Executiv de la Meridian spune astfel: „E o revoluţie în taxi, în modalitatea de a aloca comenzile. Până acum chiar ne rugam de şoferi să meargă la unele comenzi. Prin noul sistem, totul devine mult mai simplu, va creşte gradul de onorare a comenzilor, întrucât şoferii vor fi duşi la destinaţie de navigaţia de pe tabletă“.

    Si restul firmelor de taxi din capitala au aplicat pentru noile sisteme si aplicatii speciale pentru taxi. Majoritatea de acestea lucreaza cu Clever Tech pe cand Taxi Leone lucreaza cu o firma de aplicatii din Rusia.

    Mihai Rotaru, CEO Clever Tech a declarat ca: „Prin noul sistem, scad costurile cu dispeceratul cu 80%, putând fi preluate de cinci ori mai multe comenzi în orele de vârf, iar flotele vor putea onora cu 20% mai multe comenzi în acele perioade. Firmele vor avea o imagine mult mai bună despre ceea ce se întâmplă cu şoferilor lor. Lucrurile se mişcă rapid. Cine a apucat să comande o dată de pe smartphone, nu mai comandă altfel“.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.