Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Pret Benzina / Motorina >> Cresterea pretuli carburantilor in ultimii ani.

Feed Display

Sondaj de opinie

Cel mai bun constructor?
 Cresterea pretuli carburantilor in ultimii ani.
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 29 Mai 2012 10:59

Cresteri uriase in preturile carburantilor.Pretul carburantilor comercializati in Romania au crescut in salturi in ultimii ani. Fiecare crestere majora a pretului carburantilor a fost justificata fie de cotatia petrolului, cursul valutar, accizele, TVA, situatia economica sau politica a exportatorilor sau profitul petrolistilor.


    Cu o crestere de aproape 50% in pretul benzinei de la inceputul anului 2010 si pana in prezent, din ce in ce mai multi Romani vaneaza promotiile speciale sau de weekend a benzinariilor. In ciuda protestelor, cum ar fi plata benzinei in maruntis, pretul acestora a inregistrat o crestere continua in ultimii 2 ani.

    Un exemplu clar care reflecta cresterea masiva a pretului carburantilor este cazul benzinei, care in urma cu 3 ani avea pretul mediu de 3.52 lei pe litru iar acum este de 5.7 lei. Astfel, in ultimii 3 ani s-sa inregistrat o crestere de 52% daca calculam pretul in Euro.

    Chiar si pretul motorinei a suferit o crestere uriasa in aceasta perioada, chiar mai mare ca benzina, adica cu 64%. Cea mai mare crestere s-a inregistrat totusi in pretul carburantilor GPL, care la inceputul perioadei analizate costa 1.8 lei pe litru iar acum a ajuns la 2.95 lei, conform Oil Bulletin.

    Evolutia pretului carburantilor a fost atent observata si documentata de Eurostat si prezentata sub forma unui grafic. Cresterea pretului in ultimii desi s-a mentinut pe intreaga perioada nu a fost si constanta, spre exemplu in ultimu an, benzina si nu carbuntatii GPL au inregistrat cresterea cea mai mare a pretului. Benzina a crescut astfel cu 4.3% in ultimele patru luni.

Grafic cresterea pretului benzinei


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.