Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Utile >> Verificarea ITP >> Intrebari frecvente privind Inspectia Tehnica Periodica
Intrebari frecvente privind Inspectia Tehnica Periodica
Scris de Iacob Sergiu   
Miercuri, 23 Ianuarie 2013 13:05

Intrebari frecvente vertificare ITPVerificarea ITP este un procedeu obligatoriu prin care se verifica starea tehnica a masinii pentru a asigura ca aceasta nu este un pericol pentru ceilalti participanti la trafic cat si a pietonilor. Pentru a va oferi informatii aditionale privind verificarea ITP vom prezenta in continuare raspunsurile la cele mai frecvente intrebari.

1. In ce conditii trebuie prezentate autovehiculele la verificarea ITP?

Autovehiculele prezentate la punctele RAR pentru inspectia tehnica periodica trebuie sa fie curate in ceea ce priveste caroseria, sasiul, ansamblurile si subansamblurile care utmeaza a fi verificate. De asemenea anvelopele sa fie umflate la presiunea adecvata.

2. Care este pretul verificarii ITP?

Pretul verificarii ITP variaza in functie de punctul de lucru ales ca si in functie de alte criterii cum ar fi tipul autovehiculului. De regula pretul verificarii este intre 100 si 180 Ron.

3. Care sunt consecintele circulatiei cu verificarea ITP expirata?

Conform Codului Rutier conducerea pe drumurile publice din Romania cu verificarea tehnica periodica expirata atrage o amenda intre 315 si 700 RON si retinerea certificatului de inmatriculare.

4. Se poate efectua verificare ITP pe un autoturism inmatriculat in alta tara sau pentru un autoturism inmatriculat in Romania se poate efectua verificarea inafara tarii?

In cazul ambelor situatii raspunsul este NU deoarece Registrul Auto Roman nu foloseste aceasi baza de date cu omoloagele sale din celelate tari europene.

5. Unde se pot obtine actele pentru inscrierea unui autoturism fara inmatriculare definitiva adus din UE?

Avizele, actele, omologarile sau verificarile pentru inscrierea unui automobil adus din UE in circulatie se pot obtine Aici.

6. Cum pot afla care este cea mai apropiata reprezentanta RAR?

Adresele reprezentantelor locale RAR din fiecare judet din Romania pot fi gasite Aici.

7. Verificarea ITP poate fi efectuata doar in judetul de resedinta?

Nu. Inspectia tehnica periodica a unui autovehicul poate fi efectuata in orice judet in Romania.

8. Ce se verifica la inspectia tehnica periodica?

Prin inspectia tehnica periodica se verifica automobilul per ansamblu incluzand documentele de identificare, starea motorului, luminilor, franelor, aspectului exterior si a emisiilor de noxe.

9. Care este frecventa la care trebuie efectuata verificarea ITP?

Inspectia tehnica periodica se efectueaza odata la 2 ani pentru autoturismele pentru uz personal, 6 luni pentru autoturismele folosite in taximetrie sau de scolile de soferi. Autoturismele noi au o perioada de valabilitate a inspectiei tehnice de 2 ani.

10. Cum pot afla daca verificarea ITP este inca valabila?

Valabilitatea inspectiei tehnice periodice poate fi gasita pe certificatul de inmatriculare la rubrica "ITP valabil pana la data de...". De asemenea valabilitatea poate fi verificata online pe pagina RAR.

11. Care sunt documentele necesare in momentul predarii autoturismului pentru verificare?

In momentul prezentarii autovehiculului la reprezentanta RAR conducatorul auto trebuie sa prezinte:

• Certificatul de inmatriculare;
• Asigurarea RCA valabila;
• Cartea de identitate a vehiculului;
• Cartea de identitate a persoanei care lasa vehiculul la inspectie;
• Copie dupa cartea de identitate a vehiculului cu stampila (daca autovehiculul este in leasing sau inregistrat la o societate comerciala).

12. Doar proprietarul legal al autovehiculului il poate prezenta la verificarea ITP?

Nu. Autovehiculul poate fi prezentat de catre oricine pentru verificarea ITP atata timp cat detine toate documentele necesare.

13. Daca am fost respins la verificarea ITP cum sa procedez si mai pot circula cu masina?

Daca ati fost respins la verificarea ITP urmeaza sa remediati defectiunile constate iar daca va intoarceti la aceasi statie RAR intr-o perioada de 30 de zile veti putea efectua din nou verificarea dar la un pret redus. Cu autovehiculul se poate circula atat timp cat verificarea precedenta este inca activa. Va recomandam sa efectuati verificarea ITP cu cateva zile inainte de data de expirare a celei precedente.

14. Valabilitatea inspectiei tehnice poate fi verificata online?

Da. Registrul Auto Roman ofera un serviciu de verificare a valabilitateii inspectiei tehnice periodice. Verificarea se poate efectua AICI.

15. Ce se intampla cu verificarea ITP daca se schimba posesorul masinii?

Verificarea ITP ramane activa si in cazul in care masina schimba posesori. Data de valabilitate va fi trecuta in certificatul de inmatriculare al autovehiculului.

16. Daca detin un automobil fara centuri de siguranta pot trece ITP-ul?

Nu. Automobilele fara centuri de siguranta nu pot trece inspectia tehnica periodica. Pentru a trece acesta trebuiesc echipate cu centurile de siguranta omologate.

17. Cum sa procedez daca am pierdut certificatul de inmatriculare al masinii?

In cazul in care s-a pierdut certificatul de inmatriculare al masinii va trebui sa va adressati reprezentantei RAR la care s-a efectuat inspectia tehnica dupa ce ati obtinut in certificat nou de inmatriculare. Veti primi o copie doveditoare a inspectiei in schimbul unei taxe mici.

18. Ce se intampla daca a expirat inspectia tehnica de multa vreme?

In acest caz trebuie sa va adresati oricarei statii unde se efectueaza inspectia tehnica periodica. Inspectia tehnica periodica este necesara doar pentru a permite circulatia unui automobil pe drumurile publice. Daca nu circulati cu automobilul ITP-ul nu este necesar.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.