Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Piata Auto >> Piata auto dupa primele 11 luni din 2013
Piata auto dupa primele 11 luni din 2013
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 17 Decembrie 2013 11:23

Piata autoIn perioada Iulie – Noiembrie 2013 pe piata auto din Romania s-a simtit o crestere de 4.1% fata de aceasi perioada a anului trecut. Pe segmentul autoturismelor cresterea vanzarilor a avansat cu 7.1% in primele 11 luni ale anului in timp ce s-a inregistrat o scadere generala a piestei auto cu 8.1%.

 

Piata Auto din Europa:

Chiar si pe plan european se poate observa o situatie negativa in primele 11 luni din 2013. Spre exemplu pietele auto au scazut in urmatoarele tari: Franta (-6.9%), Italia (-7.7%), Germania (-4.9%). Piata auto autohtona este in  prezent sustiunuta in mare parte de achizitiile personalor juridice, care reprezinta aproape 74% din total, conform unui comunicat APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile).

Chiar si in luna noiembrie procentul vanzarilor de autovehicule persoanelor juridice a fost de 81%, aceasta situatie fiind una de dezechilibru foarte similar situatiei de la inceputul acestui an.

Productia Autohtona de Masini:

Din Ianuarie pana in Noiembrie 2013 in Romania s-au produs 368.039 masini. Productia a crescut in aceasta perioada cu 19.5% fata de anul precedent. Anul aceasta s-au produs cu 59.950 mai multe autovehicule decat in 2012.

Exportul Auto:

In primele 9 luni ale acestui an au fost exportate 336.289 unitati. Exporturile auto au crescut astfel cu 8.5% comparativ cu aceasi perioada din 2012. Modelul cel mai exportat a fost Dacia Duster, urmat de Dacia Sandero si Ford B-Max. Un detaliu interesant care trebuie mentionat este ca din productia totala de autovehicule, 91% a fost exportata.

Vanzarile Auto:

Per total in primele 11 luni ale acestui an au fost vanzude 73.946 de autovehicule din cre 62.033 autoturisme. Fata de aceasi perioada a anului trecut s-a inregistrat o scadere de 8.1%. In luna noiembrie vanzarile auto au totalizat 8.204 unitati.

Totusi vanzarile de autoturisme din productia nationala au crescut cu 8.5% in ultimele 5 luni ale acestui an fata de aceasi perioada din 2012 iar vanzarile de masini straine au scazut cu 12.7%.

Cele mai bine vandute marci auto dupa primele 11 luni ale acestui an sunt: Dacia urmata de Volkswagen, Skoda, Renault, Ford si Opel. Cele mai bine vandute modele auto au fost Dacia Logan urmat de Sandero, Duster, Skoda Octavia si Volkswagen Golf.

In comunicatul APIA se mai arata si urmatoarele: “Un alt aspect pe care il mentionam in analizele noastre lunare la acest capitol, este gradul in care motorizarea diesel este prezenta in vanzarile unor marci sau modele. La acest criteriu, opt din primele zece marci, inregistreaza vanzari cu motorizare diesel peste 50% (trei dintre ele chiar peste 80%), situatie care se mentine si la modele, unde 8 dintre modele inregistreaza un procent de peste 50% motorizare diesel din vanzarile respectivei marci” si ca “Este de asteptat ca luna decembrie sa se incadreze in evolutia ultimelor luni, fapt ce va face ca in final, pe intreg anul 2013, sa se inregistreze o scadere de generala a vanzarilor totale de autovehicule (autoturisme, vehicule comerciale usoare si grele) situata intre 7% si 8%”.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.