Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Utile >> Rovinieta >> Noua legislatie privind Rovinieta
Noua legislatie privind Rovinieta
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 12 Noiembrie 2012 12:14

Rovinieta 2012 noi prevederiMinisterul Transporturilor dezbat in prezent un nou act normativ prin care ar urma sa fie modificate normele de emitere a rovinietei. Conform noilor reglementari numarul de inmatriculare asociat unei roviniete ar putea fi modificat gratuit.


Schimbarile aduse Rovinietei de la implementare:

Rovinieta a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta nr. 15/2002 si este un document care atesta achitarea tarifului de utilizare a drumurilor nationale din Romania. Actul normativ care a introdus rovinieta a fost modificat ulterior in luna Iulie 2012 prin Legea nr. 144/2012 care stabilea ca soferul care circula fara ca sa detina rovinieta valabila va fi sanctionat cu amenda, fapta fiind considerata contraventie continua.

De asemenea prin legea mentionata anterior s-au eliminat din OG nr. 15/2002 prin care a fost introdusa rovineta prevederile care stabileau ca pe langa amenda cei ce incalcau legea aceasta urmau sa achite si un tarif de despagubire. Legea nr.144/2012 prevedea ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va modifica normele de aplicare a tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romnaia in termen de 30 de zile de la intrare in vigoare a legii.

Recent Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a emis noi informatii despre posibilitatea achizitiei Rovinietei prin internet sau pe mobil prin intermediul unei aplicatii. De asemenea prin acelasi document s-a atestat si implementarea unei serii de schimbari care vor imbunatati procesul de emitere a rovinietelor.

Noile propuneri asupra Rovinietei:

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii propune eliminarea tarifului pentru modificarea numarului de inmatriculare asociat unei roviniete in baza de date SIEGMCR. Daca aceasta schimbare va fi aplicata, rovinieta va ramane valabila in cazul in care proprietarul va decide sa schimbe numarul de inmatriculare cu conditia ca proprietarul sa se prezinte la unul dintre punctele de lucru CNADNR si va solicita modificarea in baza de date. In prezent aceasta cerere necesita plata unui tarif de 20 de lei fara TVA.

O alta modificare care ar urma a fi adaugata procesului de emitere a rovinietei dse refera la cadrul legal prin care tariful de utilizare si emitere a rovinietei ar putea fi posibila si pe teritoriul altor state dar numai in cazul in care legislatia actuala nu prevede nimic in acest sens. Rovinieta va putea fi achizitionata in alte state prin intermediul unor institutii omoloage CNADNR cu care se vor incheia conventii pentru emiterea taxei de drum.

Momentan acest proiect al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii se afla in dezbatere publica si poate fi consultat pe pagina oficiala MTI.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.