Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Pret Benzina / Motorina >> Cresterea pretuli carburantilor in ultimii ani.

Feed Display

Vă rugăm să faceţi directorul cache editabil

Sondaj de opinie

Cel mai bun constructor?
 Cresterea pretuli carburantilor in ultimii ani.
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 29 Mai 2012 10:59

Cresteri uriase in preturile carburantilor.Pretul carburantilor comercializati in Romania au crescut in salturi in ultimii ani. Fiecare crestere majora a pretului carburantilor a fost justificata fie de cotatia petrolului, cursul valutar, accizele, TVA, situatia economica sau politica a exportatorilor sau profitul petrolistilor.


    Cu o crestere de aproape 50% in pretul benzinei de la inceputul anului 2010 si pana in prezent, din ce in ce mai multi Romani vaneaza promotiile speciale sau de weekend a benzinariilor. In ciuda protestelor, cum ar fi plata benzinei in maruntis, pretul acestora a inregistrat o crestere continua in ultimii 2 ani.

    Un exemplu clar care reflecta cresterea masiva a pretului carburantilor este cazul benzinei, care in urma cu 3 ani avea pretul mediu de 3.52 lei pe litru iar acum este de 5.7 lei. Astfel, in ultimii 3 ani s-sa inregistrat o crestere de 52% daca calculam pretul in Euro.

    Chiar si pretul motorinei a suferit o crestere uriasa in aceasta perioada, chiar mai mare ca benzina, adica cu 64%. Cea mai mare crestere s-a inregistrat totusi in pretul carburantilor GPL, care la inceputul perioadei analizate costa 1.8 lei pe litru iar acum a ajuns la 2.95 lei, conform Oil Bulletin.

    Evolutia pretului carburantilor a fost atent observata si documentata de Eurostat si prezentata sub forma unui grafic. Cresterea pretului in ultimii desi s-a mentinut pe intreaga perioada nu a fost si constanta, spre exemplu in ultimu an, benzina si nu carbuntatii GPL au inregistrat cresterea cea mai mare a pretului. Benzina a crescut astfel cu 4.3% in ultimele patru luni.

Grafic cresterea pretului benzinei


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.