Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Leasing >> TVA dedus doar cu 50% pentru achizitiile in leasing.
TVA dedus doar cu 50% pentru achizitiile in leasing.
Scris de Iacob Sergiu   
Marţi, 22 Mai 2012 10:53

Leasing auto TVA dedus cu 50%.Consiliul Uniunii Europene a decis recent ca taxa pe valoarea adaugata va fi dedusa doar intr-o limita de 50% in cazul autovehiculelor achizitionate in leasing pentru alte scopuri inafara utilizarii acestora in activitati profesionale.


    Deducerea de 50% a taxei pe valoarea adaugata va fi aplicata atat la achizitia prin contract de leasing sau inchiriere a vehiculelor cat si a bunurilor si serviciilor legate de acestea. Limitarea de 50% a deducerii a fost initial solicitata de Romania la data de 27 Septembrie 2011. Inainte ca noile prevederi sa fie aplicate acestea trebuiesc transpuse in legislatia fiscala din Romania.

    Adina Vizoli, senior tax manager la NNDKP Consultanta Fiscala a afirmat urmtoarele: "Concret, decizia Consiliului UE permite Romaniei ca, de la data introducerii acestor prevederi in Codul Fiscal, sa limiteze dreptul de deducere a TVA la 50% si pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing si/sau inchiriere. De asemenea, limitarea se va putea extinde la nivelul tuturor cheltuielilor efectuate in legatura cu aceste vehicule, spre exemplu cheltuieli de intretinere si mentenanta", pentru AvocatNet.ro. Aceasta explica faptul ca la momentul actual deducerea de 50% se aplica pentru vehiculele achizitionate pe baza unui contract vanzare cumparare si cheltuielile cu combustibili.

Limitarea de 50% ca urmare a noilor prevederi ale Consiliului UE nu se aplica in cazul:

Vehiculelor utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, paza si protectie sau curierat;
Vehiculelor folosite de agentii de vanzari si achizitii;
Vehiculelor de transport persoane cu plata sau vehiculelor pentru taximetrie;
Vehiculelor folosite in cazul prestarii serviciilor cu plata sau pentru inchiriere pentru a fi folosite de scolile de soferi;
Vehiculelor folosite pentru inchiriere sau leasing;
Vehiculelor utilizate ca marfuri in scopuri comerciale.

Adina Vizoli mai afirma astfel: "Concret, conform deciziei Consiliului UE se mentine excluderea limitarii pentru vehiculele utilizate pentru tipurile de activitati specific prevazute dar, se introduce posibilitatea de a exclude de la limitare vehiculele care sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale, in functie de activitatea economica desfasurata de fiecare agent economic".

Noile prevederi ale Consiliului Uniunii Europene vor fi valabile pana in momentul vor intra in vigoare normele UE care stabilesc cheltuielile aferente vehiculelor rutiere fara dreptul la deducerea totala de TVA sau pana in 31 Decembrie 2014.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.