Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> Autostrada Sebes – Turda. Contracte de 1.1 mld. Lei
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 17 Noiembrie 2014 13:54

autostrada-sebes-turdaVineri in data de 14.11.2014 au fost semnate contractele de constructie a loturilor 1 si 2 ale autostrazii Sebes – Turda. Impreuna contractele pentru cele doua loturi valoreaza 1.1 miliarde de lei fara TVA. Directorul general CNADNR a anuntat vineri ca din 2016 “se va circula, cu siguranta, in totalitate” pe aceasta autostrada.

 

Contractele au fost semnate vineri la Centrul de Intretinere si Coordonare de pe autostrada Orastie – Sibiu in zona localitatii Pianu de Jos din judetul Alba de catre Narcis Neaga, Directorul General CNADNR. La semnarea contractelor a participa si Ministrul Transporturilor Ioan Rus.

Narcis Neaga a afirmat urmatoarele in urma evenimentului: "Reusim sa finalizam selectia propriu-zisa care ar fi trebuit sa aiba loc mult mai repede, insa din cauza contestatiilor am ajuns sa pierdem practic 12 luni de la evaluare. Este o situatie oarecum dezavantajoasa pentru statul roman pentru ca ne duce in anul urmator, va trebui sa fazam aceste proiecte, o parte din banii europeni vor fi luati din exercitiul financiar 2007 - 2013, iar restul de bani din 2014 - 2020. Am ales aceasta varianta cu fazarea tocmai pentru a nu pierde banii europeni. Firmele sunt renumite pe plan european si mondial, avem incredere in ele si speram sa se finalizeze inainte de termen".

Aceasta a afirmat pe langa faptul ca valoarea contractelor este de 1.1 miliarde de lei si faptul ca lungimea celor doua tronsoane este de 41 de kilometri. De asemenea a mai afirmat ca lucrarea la celelalte doua loturi a fost amanata la cererea fermierilor de a fi lasati sa isi stranga recolta pe acest an.

Pe langa afirmatia acestuia cum ca in 2016 se va putea circula cu siguranta pe aceasta autostrada Narcis Neaga a mai afirmat si ca in 2016 in Romania vor exista 400 de kilometri de autostrada finalizati si o prima iesire din Romania spre Vest.

Ioan Rus, Ministrul Transporturilor a afirmat ca: "Din 2015 o sa avem bucati mari de autostrada vizibile sau cu efecte clare pentru cei care conduc autovehicule in Romania. Si toate sunt contractate, practic aici se pune problema doar sa urmarim lucrarile. Din punct de vedere strategic, ministerul se va ocupa masiv in perioada urmatoare de transcarpatice, deci Sibiu - Pitesti, Comarnic - Brasov, Bacau - Brasov si Targu Neamt - Valea Lunga - Targu Mures, astfel incat in 2018 sa incercam sa avem intr-adevar si legaturi transcarpatice solide la 100 de ani de la Marea Unire" .

Contractul pentru constructia primului lot din autostrada Sebes – Alba a fost castigata de asocierea Impresa Pizzarotti si SpA&Pomponio Constructii SRL. Lotul 2 a fost castigat de asocierea Aktor si Euroconstruct Trading 98 SRL.

Primul lot al autostrazii are o lungime dew 17 kilometri si include noduri rutiere la Sebes, Alba Iulia, Alba Iulia Nord. Durata contractului atat pentru primul cat si al doilea lot este de 70 de luni din care 22 reprezinta perioada de constructie si 48 de luni perioada de garantie. Valoarea primului lot este de 541.739.137, 21 lei fara TVA.

Al doilea lot al autostrazii are o lungime de 24.25 km si include un nod rutier la Teius. Durata contractului va fi asemanatoare lotului 1 iar valoarea totala a contractului este de 549.332.493,62 lei fara TVA.
Ambele loturi ale autostrazii Sebes – Turda sunt finantate prin Fondul de Coeziune in proportie de 85% si de la Bugetul de Stat in proportie de 15%.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.