Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Noutati >> “Prima Masina” si Piata Auto
Scris de Iacob Sergiu   
Joi, 16 Octombrie 2014 14:11

showroom-volkswagenProgramul prima masina va creste vanzarile de autovehicule putin polunate si a celor din palierele joase de pret cu pana la 1 miliard de lei, astfel se arata in Nota de Fundamentare a Proiectului de Ordonanta privind programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

 

In acelasi document s-a mentionat urmatoarele: ''Cresterea anuala a vanzarilor ar putea ajunge pana la un miliard de lei, ceea ce are capacitatea de a conduce la o crestere economica de 0,1% cumuland efectele lantului de productie, import si distributie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto''

Despre Programul Prima Masina:

Programul prima masina va fi destinat in principal persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 dar care vor avea prioritate fata de celelalte grupe de varsta.
''Prin garantarea de catre stat a creditului acordat pentru achizitionarea unui autoturism nou si avand in vedere faptul ca un numar redus de banci dispun de produse de creditare pentru autoturisme, corelat cu accesul foarte dificil la credite al persoanelor cu venituri reduse, apreciem ca se creeaza conditiile initierii unui produs bancar competitiv, cu consecinte pozitive directe asupra cresterii vanzarii de autoturisme noi si a segmentelor orizontale conexe. Prin Program se stimuleaza cumpararea autoturismelor mai putin poluante, prin fixarea unei garantii de stat mai mari pentru automobilele mai putin poluante'' se arata in documentul oficial privind Programul Masina Noua.

Scopul acestui program este sa stimuleze vanzarile de masini noi si sa diversifice paleta de produse de credite auto la costuri reduse decat cele din prezent.

Un automobil nou este definit astfel in acest document: ''Prin autoturism nou in sensul Programului se intelege orice autovehicul produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import definit conform art.3 pct.2 din O.G. nr.27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu a mai fost detinut in proprietate de catre o alta persoana conform cartii de identitate a autoturismului si care indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, achizitionat de la un comerciant din Romania care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor noi si al carui pret de achizitie nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA''.

Pentru a putea beneficia de acest credit o persoana fizica terbuie sa garanteze pe propria raspundere ca nu a detinut pana in acel moment un alt autovehicul, ca indeplineste toate conditiile prevazute in normele de aplicare a prezentei Ordonante de Urgenta si ca nu are restante la bugetul general sau din alte credite bancare.

Prin acest program o persoana fizica va putea achizitiona un singur autoturism.

Ordonanta de Urgenta privind Programul Prima Masina va stabili de asemenea si plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a creditelor si a institutiilor financiare nebancare si a personelor fizice care pot aplica la Program.

In baza contractului de garantare se va inscrie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobilare o ipoteca legala mobilara asupra autoturismelor achizitionate prin Programul Prima Masina in favoarea statului roman. Aceasta ipoteca va fi valabila pana la stingerea obligatiilor de plata aferente creditului acordat prin Program.

De asemenea institutia de credit/institutia financiara nebandara are dreptul la plata valorii de executare a garantiei in cazul producerii riscului de credit. Sumele sunt astfel recuperate de la beneficiarul Programului in conditiile prezentei Ordonante de Urgenta.

Sumele incasate prin Programul Prima Masina sunt venituri care merg la bugetul de state si se incaseaza intr-un cont distinct de venituri bugetare. Normele de aplicare ale a Ordonantei vor fi elaborate si supuse aprobarii guvernamentale intr-un termen de maximum 15 zile lucratoare de la data intratii in vigoare.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.