Joomla Slide Menu by DART Creations
Prima Pagina >> Pret Benzina / Motorina >> Cresterea dolarului afecteaza preturile carburantilor

Feed Display

Vă rugăm să faceţi directorul cache editabil

Sondaj de opinie

Cel mai bun constructor?
 Cresterea dolarului afecteaza preturile carburantilor
Scris de Iacob Sergiu   
Luni, 02 Februarie 2015 13:17

Pret benzina 2015Dupa o perioada de patru luni in care pretul carburantilor a scazut treptat pana la sub 5 lei/litru am inceput sa vedem primele majorari de preturi. Concomitent cu cresterea dolarului preturile benzinei si motorinei au inceput sa creasca usor incepand cu saptamana trecuta.

 

Preturile carburantilor au inceput sa creasca:

Cu toate acestea multa lume inca se asteapta ca pretul carburantilor sa isi continue scaderea.  Preturile la pompa a carburantilor comercializati de OMV Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil si altii au crescut in cu pana la 5 6 bani pe litru.

Foarte putine sunt benzinariile la care mai pot fi gasiti carburanti sub 5 lei, aceasta dupa ce la jumatatea lunii ianuarie pretul benzinei coborase chiar sub 4.8 lei/litru. Primul distribuitor de carburanti care a inceput sa creasca preturile a fost de data aceasta Lukoil, chiar daca Petrom era de regula primul care majora tarifele.

Pe pagina oficiala Lukoil, saptamana trecuta preturile sortimentelor de benzina erau cu 4 bani peste medie iar pretul sortimentelor de motorina cu 3 bani.

Motivul majorarii preturilor carburantilor:

Unul dintre motivele care au contribuit la aceasta situatie este evolutia cursului valutar leu dolar. Moneda americana s-a apreciat cu 7% la inceputul acestui an conform cursului valutar anuntat de Banca Nationala Romana. Daca in ultima zi de tranzactionare din 2014 un dolar valora 3.68 lei, azi un dolar este cotat la 3.9157 Lei, conform cursului BNR.

Daca cresterea puterii de cumparare a dolarului a crescut, aceasta s-a petrecut intr-o perioada in care cotatia titeiului se afla intr-o scadere abrupta. Saptamana trecuta pretul barilului de titei ajunses la pretul de 50 de dolari, de la 115 dolari din vara anului trecut.


 

Inregistrare

Atentie: In campul "Utilizator" nu se accepta spatii.